Vlaams minister van Omgeving, Natuur en landbouw Koen Van den Heuvel trekt €5.750.000 uit voor het landinrichtingsproject Water-Land-Schap. Het project omvat 14 deelprojecten waarin, samen met landbouwers en eigenaars, voor in totaal 10 miljoen euro aan klimaatadaptieve maatregelen worden genomen.
Uit de nieuwe meetresultaten van de VMM blijkt dat de grondwateraanvulling die we in de winter verwachten niet tot peilen leidt die normaal zijn voor de tijd van het jaar. De grondwaterstanden zijn op een derde van de locaties in Vlaanderen zeer laag voor de tijd van het jaar, dit is vooral in Vlaams-Brabant en Limburg het geval. In de rest van Vlaanderen zijn de grondwaterstanden eerder laag en normaal voor de tijd van het jaar.
Vrijdag 29 maart organiseerden VMM en de Vlaamse Landmaatschappij een geslaagde studievoormiddag voor landbouwadviseurs en andere stakeholders. We zoomden in op de relatie tussen bemesting en nitraat in grondwater.
Vanaf 26 maart zullen in 6 gemeenten (Asse, Bornem, Londerzeel, Meise, Merchtem en Puurs-Sint-Amands) de inwoners en alle betrokkenen een jaar lang zoeken naar maatregelen om het overstromingsrisico te verminderen. Het nieuwe participatieproject start met de lancering van een online test en ideeënplatform.
Geef jij om water? Dan is het vandaag, op Wereldwaterdag, hét moment om daar bij stil te staan. Wereldwijd hebben nog altijd heel wat mensen geen proper drinkbaar water. Als wij de kraan opendraaien, krijgen we volop drinkwater van uitstekende kwaliteit. Als we geven om water, dan moeten we er spaarzaam en veilig mee omgaan!
Hoe we kunnen samenwerken met gemeentebesturen en welke dienstverlening biedt de VMM aan… dat was het thema van 3 infomarkten voor lokale besturen. Meer dan 200 schepenen en burgemeesters kwamen ontdekken wat de VMM voor hun gemeente in petto heeft.
Maandag 4 februari 2019 was een historische dag voor het natuurreservaat het Zwin. De oude 'Internationale Dijk' werd doorgebroken, waardoor er 120 hectare extra ruimte voor natuur is bijgekomen. De VMM bouwde in het projectgebied een nieuw pompgemaal dat de waterpeilen binnen het gebied beheert.
Sla met minstens drie bedrijven de handen in mekaar om je beter te wapenen tegen droogte en je maakt kans op een projectsubsidie tot 75% van je investeringsbedrag. Indienen kan tot en met 12 april 2019 bij de Vlaamse Milieumaatschappij.
Proficiat aan Beersel, Diksmuide, Overijse, Stekene, Torhout, Beringen, Bonheiden, Harelbeke en Heuvelland. Zij zijn de laureaten van de Groene Lente, de wedstrijd voor mooie en doordachte projecten rond watervriendelijk en openbaar groen. Uit bijna 150 inzendingen, heeft de VMM deze projecten beloond met het label 'Waterproof' of 'Zonder is gezonder'.
Zowel uit het mestrapport 2018 van de Vlaamse Landmaatschappij als uit het MAPrapport 2017-2018 van de Vlaamse Milieumaatschappij blijkt dat de waterkwaliteit in landbouwgebied niet verbetert en dat de doelstellingen voor oppervlakte- en grondwater uit het 5de mestactieprogramma (MAP5) niet gerealiseerd worden.