Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Pesticidegebruik steden en gemeenten blijft verder dalen

Pesticidegebruik steden en gemeenten blijft verder dalen

20-01-2020
Pesticidegebruik in de Vlaamse steden en gemeenten blijft verder dalen in 2018. Tegen de trend van de afgelopen jaren in steeg het totale pesticidegebruik door openbare besturen. Dit komt door een stijging in gebruik op en langs onze Vlaamse spoorwegen.

Gebruik lokale besturen daalt

In 2018 gebruikten de steden en gemeenten nog gemiddeld 1,9kg werkzame stof. Dat is een daling met 0,8kg ten opzichte van 2017. Als we het moeilijk te vermijden pesticidegebruik tegen de eikenprocessierups, wespen, ratten en bepaalde invasieve exoten niet meerekenen, daalt het gemiddelde gebruik zelfs naar 1 kilogram werkzame stof per gemeente. Dat cijfer kan nog verder dalen, gezien het in sommige van de gevallen gaat om een toelating om tijdelijk nog pesticiden te gebruiken in het kader van een omvormingsprogramma voor de terreinen waarvoor de toelating geldt.

Grafiek duurzaam gebruik pesticiden 1

Stijging tegen trend in

Tegen de trend van de afgelopen jaren in steeg het totale pesticidegebruik door openbare besturen wel van 4,1 ton tot 5,6 ton. Dit komt door een stijging in gebruik op en langs onze Vlaamse spoorwegen. Infrabel, die goed is voor 88% van het totale pesticidegebruik van alle openbare besturen, liet in 2018 een stijging in haar gebruik optekenen. Die stijging is enerzijds te verklaren door de aanwezigheid van meer plantengroei op de spoorwegen in 2018. Planten op de sporen vormen een gevaar voor de veiligheid en worden daarom zeer efficiënt bestreden door de sproeitrein met een minimum aan werkzame stof. Meer plantengroei in 2018 ten opzichte van 2017 betekent wel meer pesticidegebruik. En anderzijds zien we ook een stijging in de gebruik bij de onderaannemers van Infrabel die de bijsporen en installaties onderhouden.

Grafiek duurzaam gebruik pesticiden 2

Lees het volledige rapport

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.