Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Stookadvies door hoge fijnstofconcentraties

Stookadvies door hoge fijnstofconcentraties

23-01-2020
Er is vandaag 23/01/2020 veel fijn stof in de lucht. Omdat houtverbranding extra fijn stof in de lucht brengt, roepen we de bevolking op om geen hout te stoken als bijverwarming of om sfeer te creëren. Houtverbranding beperken heeft een belangrijke positieve impact op de gezondheid en op de luchtkwaliteit. Fijn stof inademen is schadelijk voor de gezondheid. Het is in het belang van de Vlaming zelf om zijn of haar houtverbranding in te perken.

De 24-uurgemiddelde PM2.5 concentraties om 09u00 bedroeg 36 µg/m³ in Vlaanderen. De voorbije 24 uur is de gemiddelde PM2.5 concentratie in Vlaanderen hoger dan 35 µg/m³. Dat is de drempel die de drie gewesten in België hanteren voor het informeren van de bevolking.

De fijnstofconcentraties zijn verhoogd door de luchtvervuiling afkomstig van het wegverkeer, de gebouwenverwarming, de industrie en de landbouw. Weinig wind en een temperatuurinversie op ongeveer 750 meter hoogte zorgen voor een stabiele atmosfeer, waardoor de lucht slecht verdund wordt.

De meteorologische omstandigheden blijven tot zaterdag ongunstig. De verwachting is dat de PM2.5 concentraties nog minstens 24 uur hoger zullen blijven dan 35 µg/m³ als 24-uursgemiddelde.

Stookadvies

Omwille van de slechte luchtkwaliteit doet de Vlaamse Milieumaatschappij een oproep aan de bevolking om vandaag geen hout te stoken in haarden of kachels. De impact van houtverbranding op de luchtkwaliteit in een woonomgeving kan lokaal erg hoog oplopen.

Bij de verbranding van hout komen er schadelijke stoffen vrij zoals fijn stof, dioxines en PAK (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). Deze stoffen zijn slecht voor de gezondheid, zo zorgen PAK voor DNA-schade en zijn daardoor kankerverwekkend. Zowel haarden als kachels dragen bij tot deze schadelijke uitstoot.

Meer info over stookadvies vind je hier

Actuele waarden en overschrijdingen van fijn stof gemeten door de VMM

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.