Nieuwe afspraken waterscan
De waterscan is een belangrijk hulpmiddel om water te besparen en duurzamer met water om te gaan. Daarom hebben de VMM en de watermaatschappijen nieuwe afspraken gemaakt om die waterscan meer ingang te doen vinden.
De waterscan is een belangrijk hulpmiddel om water te besparen en duurzamer met water om te gaan. Daarom hebben de VMM en de watermaatschappijen nieuwe afspraken gemaakt om die waterscan meer ingang te doen vinden.
Op 27 en 28 juni regende het vooral in het centrum en oosten van Vlaanderen wat, in het westen van Vlaanderen bleef het echter nagenoeg droog. Daardoor blijft de hydrologische toestand momenteel voor heel Vlaanderen, en zeker voor het westen van Vlaanderen, extreem droog voor de tijd van het jaar.
In opdracht van de Vlaamse Milieumaatschappij becijferde VITO dat de Vlaamse consumptie zorgt voor 20 ton broeikasgassen per inwoner. Twee derde van deze uitstoot ontstaat buiten Vlaanderen. Ook drie kwart van de jobs waarop onze consumptie steunt, bevindt zich buiten ons grondgebied.
In heel Vlaanderen is het extreem droog voor de tijd van het jaar. Al sinds eind vorig jaar bouwt zich een droge situatie op die door een uitzonderlijk droge maand april, gevolgd door een droge mei en tot nu toe zeer droge juni acuut geworden is. Sinds eind april - begin mei bevinden zich delen van Vlaanderen in een waaktoestand droogte die sinds eind mei algemeen geworden is voor Vlaanderen.
Het aanhoudend warme weer zorgt vandaag (22/06) opnieuw in heel Vlaanderen voor hoge ozonconcentraties met kans op overschrijding van de informatiedrempel.
De Vlaamse Milieumaatschappij hanteert een nieuwe aanpak voor de advisering van lozingsdebieten van verontreinigd regenwater. De nieuwe aanpak werd uitgewerkt in samenwerking met het departement Omgeving.
In heel Vlaanderen is het zeer tot extreem droog voor de tijd van het jaar. Zeker sinds eind vorig jaar is zich een droge situatie aan het opbouwen die door een uitzonderlijk droge maand april, gevolgd door een droge mei en begin van juni acuut geworden is.
Eindelijk, de zomer is in het land en daar hoort zwemmen bij! Doe dat op een veilige manier: zwem alleen daar waar het mag en waar de zwemkwaliteit goed is. We helpen je een heel eind op weg!
Maandag 29 mei werden hoge ozonconcentraties in de lucht gemeten. De Europese informatiedrempel van 180 microgram per kubieke meter lucht werd op één meetplaats in Bree overschreden. De komende dagen verbetert de luchtkwaliteit.
De Vlaamse zwemwaterkwaliteit aan de kust en in de zwemvijvers in het binnenland was in 2016 de beste sinds 2011. Dat blijkt uit de beoordeling van de meetresultaten door de Vlaamse Milieumaatschappij. Het percentage uitstekende zwemwateren is toegenomen tot 89,8%.
De VMM, jouw oplossingsgerichte partner voor een klimaatbestendige leefomgeving.
Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.