Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief

Overzicht

 Volg VMM via RSS

 

Water stroomt opnieuw door Jeker in vernieuwd stadspark

Vandaag, 2 jaar na de start van de werken, wordt het stadspark De Motten in Tongeren officieel geopend. Het vernieuwde stadspark is even divers als Tongeren zelf. Skatende jongeren komen hier even graag als ouderen. Sporters, wandelaars, genieters, De Motten biedt voor elk wat wils, het hele jaar door. Het openleggen van de Jeker zorgt naast een ecologische meerwaarde bovendien ook voor de opwaardering van deze stadsbuurt.

Lees verder...

Waterpeilverhoging voor natuurherstel in het Blankaartbekken

Op 23 september wordt in het Blankaartbekken een nieuw, hoger waterpeil ingesteld. Daarvoor plaatste de VMM een nieuw pompstation op de Stenensluisvaart. In het opwaarts gelegen stroomgebied van de Engelendelft blijven de huidige peilen behouden. Zo kunnen we zowel voor het natuurgebied als voor de landbouwzone een gepast peilbeheer garanderen.

Lees verder...

VMM genomineerd voor EMAS-awards

De Vlaamse Milieumaatschappij wordt door België voorgedragen voor de Europese EMAS-awards 2019 in de categorie middelgrote en grote overheidsorganisaties. De awards gaan naar de organisaties met de meestbelovende eco-innovaties voor betere milieuprestaties.

Lees verder...

Vervang je loden leidingen

Loden waterleidingen zijn ongezond, vooral voor kleine kinderen. Het lood lost op in het kraanwater en berokkent schade aan ons lichaam. Vooral in oude gebouwen kunnen nog loden leidingen liggen. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) roept op om loden leidingen te vervangen.

Lees verder...

Nieuw skeletbestek helpt gemeenten bij opmaak rioolinventaris

Een goed, kosten-efficiënt rioleringsbeleid start met een nauwkeurige inventaris van de bestaande riolering. Voor kleinere gemeenten is dat een hele opgave. Daarom hebben de VMM en Informatie Vlaanderen samen het skeletbestek water- en rioolbeheer uitgebreid. Met het nieuwe bestek kunnen gemeenten hun rioleringsstelsel laten opmeten door landmeters.

Lees verder...

Grondwaterstanden nog steeds zeer laag voor de tijd van het jaar

De freatische grondwaterstanden zijn de voorbije maand gedaald. Dat blijkt uit de nieuwe meetresultaten van de VMM. De toestand voor de tijd van het jaar is hierdoor niet verbeterd in vergelijking met begin april. In Vlaams-Brabant en in het zuiden van Limburg staat het grondwater op de meeste plaatsen zeer laag voor de tijd van het jaar. In de rest van Vlaanderen is de situatie iets beter.

Lees verder...

Landinrichtingsproject Water-Land-Schap goedgekeurd

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en landbouw Koen Van den Heuvel trekt €5.750.000 uit voor het landinrichtingsproject Water-Land-Schap. Het project omvat 14 deelprojecten waarin, samen met landbouwers en eigenaars, voor in totaal 10 miljoen euro aan klimaatadaptieve maatregelen worden genomen.

Lees verder...

Grondwater nog niet hersteld van droge zomer

Uit de nieuwe meetresultaten van de VMM blijkt dat de grondwateraanvulling die we in de winter verwachten niet tot peilen leidt die normaal zijn voor de tijd van het jaar. De grondwaterstanden zijn op een derde van de locaties in Vlaanderen zeer laag voor de tijd van het jaar, dit is vooral in Vlaams-Brabant en Limburg het geval. In de rest van Vlaanderen zijn de grondwaterstanden eerder laag en normaal voor de tijd van het jaar.

Lees verder...

Nitraat in grondwater: hoe zit dat?

Vrijdag 29 maart organiseerden VMM en de Vlaamse Landmaatschappij een geslaagde studievoormiddag voor landbouwadviseurs en andere stakeholders. We zoomden in op de relatie tussen bemesting en nitraat in grondwater.

Lees verder...

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.