Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Riviercontract pakt overstromingsrisico Zwalmvallei aan

Riviercontract pakt overstromingsrisico Zwalmvallei aan

18-11-2019
Op donderdag 14 november ondertekenden de provincie Oost-Vlaanderen, de Vlaamse Overheid en de gemeenten Horebeke, Zottegem en Zwalm een charter voor het stroomgebied van de Zwalmbeek. Hiermee engageren ze zich om samen met alle betrokkenen maatregelen te zoeken die het overstromingsrisico verder verminderen. Tegelijkertijd werd ook een online test gelanceerd. Daarmee kunnen de inwoners hun overstromingskans opzoeken.

Participatie

Het stroomgebied van de Zwalmbeek wordt regelmatig geconfronteerd met overstromingen. De laatste jaren is er al veel gebeurd om het overstromingsrisico te beperken. Toch groeit het besef dat actie op een bredere schaal nodig is. Daarom start nu een participatief traject waarin ook burgers, landbouwers, ondernemers en middenveldorganisaties mee kunnen nadenken en zoeken naar oplossingen voor wateroverlast.

2500 woningen met 10% kans op overstroming

Uit de modelberekeningen van de Vlaamse Milieumaatschappij blijkt dat in het slechtste geval in de toekomst ongeveer 2.500 adressen in het stroomgebied van de Zwalmbeek jaarlijks één kans op tien hebben op overstromingen. Via de overstromingstest kunnen alle inwoners voor hun adres de huidige en toekomstige kans opzoeken. 

Vanaf 25 november wordt een digitaal ideeënplatform gelanceerd, waarop iedereen voorstellen voor acties kan geven. Op de website https://zwalm.bpart.be van het riviercontract voor de Zwalmbeek vind je alle informatie en nieuws over het project. 

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.