Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Herontdekte bronnen aangesloten op Kleine Maalbeek

Herontdekte bronnen aangesloten op Kleine Maalbeek

13-01-2020
Bij bouwwerken aan de Patronaatstraat in Kraainem zijn drie bronnen ontdekt die op de riolering aangesloten waren. Deze bronnen zijn nu verbonden met de Kleine Maalbeek, positief voor het debiet van de waterloop en het waterzuiveringsstation Brussel Noord.

De bronnen waren tot nu toe verbonden met de moerriool of hoofdriolering die rechtstreeks naar het waterzuiveringsstation van Brussel Noord gaat. Door de bronnen niet meer aan te sluiten op de riolering, moet er een pak minder water gezuiverd worden, waardoor de kostprijs voor zuivering daalt. Bovendien verhoogt het debiet en het zelfreinigend vermogen van de Kleine Maalbeek door de aansluiting. Een win-win-situatie dus.

Kopmuur met schotbalken

De bronnen monden nu uit in een gracht met buffer in plaats van moerriool. Daarna stroomt het water in de Kleine Maalbeek.

Het is uitzonderlijk dat de VMM op dergelijke bronnen stoot, omdat we meestal aan grotere waterlopen werken. Maar sinds we enkele jaren geleden beheeder zijn geworden van de Kleine Maalbeek en de Wezembeek hebben we er al enkele (her)ontdekt. 

Gracht met bufferMisschien zijn er wel nog? Daarom zoeken we nu naar bijkomende bronnen, om deze waterlopen te voeden in droge periodes.

 

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.