Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Kaarten & cijfers / Oude meetresultaten / Luchtkwaliteit op zak met BelAir-app / FAQ BelAir / Hoe betrouwbaar is de modelberekening achter de app?

Hoe betrouwbaar is de modelberekening achter de app?

Vergelijkingen met meetresultaten tonen aan dat het model de luchtkwaliteit met een voldoende hoge betrouwbaarheid kan inschatten. Een model kan echter nooit helemaal correct de luchtkwaliteit berekenen. Op een aantal plaatsen kan nog een over- of onderschatting getoond worden van de werkelijke luchtkwaliteit.

De modelberekening waarvan de app je het resultaat toont, is een combinatie van twee luchtkwaliteitsmodellen: RIO en IFDM.  Beide modellen zijn grondig uitgetest aan de hand van bijkomende metingen en worden voortdurend gevoed met actuele luchtkwaliteitsdata.

Bekijk hier de validatierapporten voor NO2

Maar bij elke modelberekening is er een kans op over- of onderschatting van de werkelijke situatie. Deze 2 modellen houden bv. nog geen rekening met obstakels langs wegen ( geluidsschermen, gesloten huizenrijen,…). Zo kan er een onderschatting getoond worden voor street canyons.

De VMM heeft ondertussen al een derde model (OSPM) dat de luchtkwaliteit in smalle straten beter inschat. Dat wordt al toegepast op de luchtkwaliteitskaarten die de langetermijnimpact tonen. Het OSPM-model gebruikt zeer gedetailleerde informatie over de straatconfiguratie. Door het OSPM-model toe te voegen aan de RIO-IFDM-keten krijgen we een juister beeld van de luchtkwaliteit op straatniveau. Maar het OSPM-model vergt heel wat berekeningen en kunnen we voorlopig niet toepassen op de actuele luchtkwaliteitsresultaten. Om ook het OSPM-resultaat aan de app toe te voegen, moeten eerst nog een aantal technische drempels overwonnen worden.

De VMM werkt voortdurend verder aan de kwaliteit van de luchtkwaliteitsmodellen en de resultaten die je in de app ziet.

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en milieurapportering zijn onze kerntaken.

» Over VMM

Wil je deze gegevens hergebruiken? Dat kan mits bronvermelding: www.vmm.be.

Bekijk onze datalicentie.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en milieurapportering zijn onze kerntaken.