Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief

Overzicht

 Volg VMM via RSS

 

‘Echte’ Gaverbeek weer zichtbaar op Waregem Koerse

De Gaverbeek en Waregem Koerse worden vaak in één adem genoemd. Niet toevallig op de vooravond van deze Waregemse hoogmis huldigen we de opengelegde Gaverbeek aan de hippodroom in. De ooit troosteloze parkeerplaats is omgevormd tot een golvende groene poort naar de renbaan. De werken zijn net na de vorige editie gestart. De VMM, Stad Waregem en Intercommunale Leiedal hebben intensief samengewerkt om het plaatje net op tijd rond te krijgen voor de editie van 2022.

Lees verder...

Droogtecommissie: beperk waterverbruik maximaal

De Vlaamse Droogtecommissie kwam vandaag (18 augustus) samen om de droogtesituatie te bespreken. De conclusie is duidelijk: de toestand is kritiek. De commissie roept daarom alle sectoren, overheden en burgers op om hun waterverbruik (uit alle bronnen) maximaal terug te dringen. Bijkomende maatregelen zijn niet uitgesloten als de toestand verslechtert.

Lees verder...

Grondwater gedaald, debiet waterlopen historisch laag

Door de droogte zakte het grondwater in Vlaanderen verder, dat blijkt uit het toestandsrapport van de Vlaamse Milieumaatschappij. Op 1 augustus vertoonde 79% van de meetplaatsen een lage (44%) tot zeer lage (35%) freatische grondwaterstand voor de tijd van het jaar. Ook de debieten van de onbevaarbare waterlopen zijn overal sterk gedaald. Op meer dan de helft van de meetplaatsen (53%) worden momenteel zeer lage en lage 14-daags gemiddelde debieten gemeten. Op 18% van de meetplaatsen worden zelfs historisch lage 14-daags gemiddelde debieten gemeten, met name op verschillende plaatsen in West-Vlaanderen, het Dender- en het Dijlebekken.

Lees verder...

Meer waterberging voor wachtbekken in Bekkevoort

De Vlaamse Milieumaatschappij voerde de afgelopen maanden graafwerken uit in het wachtbekken in Assent (Bekkevoort). Hierdoor kan het wachtbekken meer water bergen. In combinatie met de aanplant van inheemse bomen en struiken zal de vallei van de Begijnebeek opnieuw als natte natuur functioneren. De werken maken deel uit van de Blue Deal.

Lees verder...

Waterverbruik normaal voor de tijd van het jaar

Uit de meest recente verbruikscijfers van de Vlaamse waterbedrijven blijkt dat het kraanwaterverbruik de voorbije week rond het gemiddelde van de laatste 5 jaar schommelt. De zeer warme maandag 18 en dinsdag 19 juli zorgen voor een lichte stijging en dat vooral voor de waterbedrijven actief aan de kust, maar er is zeker geen sprake van een piekverbruik.

Lees verder...

Meer ruimte voor Berwijn in Moelingen doet overstromingsrisico dalen

De rivier de Berwijn zorgt regelmatig voor wateroverlast in de dorpskern van Moelingen (Voeren). Daarom zocht de Vlaamse Milieumaatschappij naar ingrepen die het overstromingsrisico verminderen. Zo kreeg de Berwijn ter hoogte van de dorpskern extra ruimte en werd onder meer een brug verwijderd die de waterloop versmalde. Daardoor is de kans op overstromingsschade in Moelingen gedaald. De werken werden mogelijk gemaakt door de Blue Deal.

Lees verder...

Water nodig uit een waterloop of publieke gracht?

In een droge periode is het extra belangrijk om het water in de waterlopen slim te beheren. Wie water wil onttrekken uit een onbevaarbare waterloop of publieke gracht moet dit via het e-loket melden aan de waterloopbeheerder. Dat geldt niet voor o.a. het drenken van vee. Het e-loket is er voor alle onbevaarbare waterlopen en publieke grachten, dus zowel beheerd door de gemeentes, als de polders en wateringen, de provincies en de VMM.

Lees verder...

Testopstelling multiparametersondes speurt naar impact overstort

Met een nieuwe testopstelling aan een overstort op de Nederaalbeek in Etikhove, ter hoogte van Puttene, combineert de Vlaamse Milieumaatschappij verschillende meetmethoden. De VMM wil de impact van deze overstort op de waterloop in kaart brengen. De Nederaalbeek rond Puttene is aangeduid als speerpuntgebied en is extra gevoelig voor incidenten zoals overstortwerking.

Lees verder...

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.