Slimme sensoren meten waterkwaliteit
Hoe zet de VMM sensoren en slimme IOT-toepassingen in om de waterkwaliteit en -kwantiteit in kaart te brengen? Ontdek het antwoord in de nieuwe reportage van Z-water.
Hoe zet de VMM sensoren en slimme IOT-toepassingen in om de waterkwaliteit en -kwantiteit in kaart te brengen? Ontdek het antwoord in de nieuwe reportage van Z-water.
In september daalden de (absolute) freatische grondwaterstanden op 88% van de meetplaatsen. De relatief warme, droge en zonnige weersomstandigheden in september zorgden ook voor een daling van de percentages hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. Toch blijven de freatische grondwaterstanden in 83% van onze meetplaatsen hoog of normaal. 17% heeft een lage grondwaterstand voor de tijd van het jaar.
Een nieuwe dijk, een verhoogde toegangsweg en een gescheiden rioleringsstelsel voor afval- en regenwater moeten ervoor zorgen dat bedrijventerrein Kampveld in Oostkamp in de toekomst niet meer af te rekenen krijgt met waterschade. Voor de werken sloegen de gemeente Oostkamp, de Vlaamse Milieumaatschappij en Aquafin de handen in elkaar.
De Provincie West-Vlaanderen en de VMM werken samen met de lokale besturen van Harelbeke en Deerlijk aan de versterking van het provinciedomein De Gavers. Met de aanleg van een gecontroleerd overstromingsgebied en de hermeandering van de Gaverbeek, combineren we waterbuffering met natuurontwikkeling en zachte recreatie in het grootste groengebied van de Kortrijkse regio.
De voorbije 3 jaar werkten 5 partners uit Vlaanderen en Nederland samen in het Europese Interregproject 'Zuivere Lucht’ aan oplossingen om de (binnen)luchtkwaliteit te verbeteren. Vandaag stelden we onze resultaten voor op het slotevenement rond burgerwetenschap. Eén van de belangrijkste realisaties is de nieuwe website samenvoorzuiverelucht.eu.
Samen met verschillende partners zet de VMM een nieuwe luchtkwaliteitsmeetcampagne op in de omgeving van Hoog Kortrijk en Kortrijk-Oost. We meten 15 maanden lang de concentratie stikstofdioxide en 1,5 maand het wegverkeerslawaai.
Op 27 september leerde de zevende Demerdag aan de aanwezige gemeentelijke, provinciale en Vlaamse mandatarissen en water- en natuurbeheerders hoe ‘integraal waterbeleid’ zorgt voor klimaatadaptatie.
De oude, analoge atlassen van de onbevaarbare waterlopen die het juridisch statuut van de waterlopen vastleggen, worden vervangen door een digitale atlas van de gerangschikte onbevaarbare waterlopen en de publieke grachten. Tot en met 28 februari 2022 kan je tijdens het openbaar onderzoek de digitale atlas inkijken en becommentariëren.
De VMM werkt in Halle mee aan een beleefbare Zenne. De Zenne was vroeger vaak verscholen achter een haag of een hek, maar daar wordt nu verandering in gebracht! We zijn bezig met de bouw van de Zenneterrassen, waar elke waterliefhebber de waterloop kan (her)ontdekken.
De VMM heeft met financiële steun van het Visserijfonds een vispassage aangelegd op de Grote Nete aan de Hoolstmolen in Balen. De vispassage zorgt ervoor dat de vissen opnieuw stroomopwaarts kunnen zwemmen van de Noordzee tot hun opwaartse paaiplaatsen in de Grote Nete.
De VMM, jouw oplossingsgerichte partner voor een klimaatbestendige leefomgeving.
Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.