Ontspannende wandel- en fietstochten, muziek aan het water, leerzame wateractiviteiten, een opruimactie met de kano, webinars rond duurzaam watergebruik… Het is maar een kleine greep uit de bijna 100 spetterende activiteiten die overal in Vlaanderen doorgaan tussen 19 en 27 maart. Meer dan 60 partners zetten met de Vlaamse Waterdagen hun waterengagement in de kijker. Samen tonen ze dat er heel wat beweegt op het vlak van water in Vlaanderen
Dat we water héél belangrijk vinden bij de Vlaamse Milieumaatschappij is geen groot geheim. Daarom organiseren we samen met heel wat waterpartners een pak spetterende wateractiviteiten. We stellen je met trots 11 Waterdagenactiviteiten voor die de VMM vanaf zaterdag 19 maart tot en met zondag 27 maart (mee) organiseert.
De VMM is opnieuw op zoek naar projecten binnen het subsidieprogramma Proeftuinen droogte. Samenwerkingsverbanden van minstens 3 partijen die samen een project uitvoeren dat het circulair watergebruik en de waterbeschikbaarheid verhoogt, kunnen een voorstel indienen. We kiezen deze keer voluit voor waterbesparende samenwerkingsverbanden die effectief oplossingen aanreiken in gebieden met waterstress.
De grondwaterstand is in het overgrote deel van de meetplaatsen normaal, hoog of zeer hoog. In 77% van de meetplaatsen steeg het grondwater de afgelopen maand. In vergelijking met vorig jaar is de situatie een stuk beter. Begin maart 2021 hadden we in 60% van de meetplaatsen lage of zeer lage grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. Nu is dat slechts in 23% van de meetplaatsen het geval.
De Jeker in Tongeren kampt zoals veel van onze Vlaamse waterlopen met drijvend zwerfvuil. In 2020 plaatste de Vlaamse Milieumaatschappij er twee vuilvangen. Wat begon als een innovatief idee, is ondertussen een beproefd concept: in 2021 werd meer dan 18.000 kg afval uit de Jeker gevist. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir ontvangt vandaag haar Nederlandse collega-minister Sigrid Kaag in Tongeren om de goede werking ervan te tonen op het terrein.
De Berwijn zorgde de voorbije jaren voor heel wat wateroverlast in de dorpskern van Moelingen. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) voert daarom werken uit aan de Berwijn. Door de waterdoorvoer in de dorpskern te verbeteren, wil de VMM tijdens hoogwaterperiodes lagere waterpeilen realiseren en de kans op overstromingen doen dalen.
Hoe beter leren dan al spelend? Met dat in het achterhoofd lanceren de partners in het Europese project TransfAIR een gelijknamig mobiel spel. Hiermee willen ze meer bewustzijn bijbrengen rond luchtkwaliteit.
Op 61% van de meetplaatsen in Vlaanderen staat het grondwater normaal, hoog of zeer hoog voor de tijd van het jaar. Dat blijkt uit de maandelijkse cijfers die de VMM en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir vandaag bekendmaakten. “In de afgelopen, enorm natte maanden zijn de grondwatertafels ‘verwend’ geweest. Na de droge maand januari zijn de hoge grondwaterstanden nu opnieuw genormaliseerd. Dit bewijst dat het tij snel kan keren en elke druppel nog steeds telt”, reageert minister Demir. Ze blijft dan ook voluit inzetten op de uitvoering van haar Blue Deal op het terrein.
De VMM lanceert twee nieuwe projectoproepen om het circulair gebruik van water te verhogen in de strijd tegen waterschaarste en droogte. Een voor collectieve regenwaterprojecten van lokale besturen. De andere voor bedrijven die op een veilige manier gebruik maken van effluent van een RWZI. Projectvoorstellen kunnen tot 7 maart 2022 ingediend worden.
Op vraag van de VMM onderzochten de waterbedrijven van juni t.e.m. september 2021 het drinkwater op PFAS. Hieruit blijkt dat het Vlaamse drinkwater voldoet aan de Europese norm voor de 20 meest relevante individuele PFAS (PFAS-20). Bij geen enkele analyse wordt de Europese drinkwaternorm van 100 nanogram per liter voor PFAS-20 overschreden. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir rekent op continue investeringen van onze waterbedrijven om de normen te blijven halen.