Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief

Overzicht

 Volg VMM via RSS

 

Nieuwe luchtkwaliteitsindex zorgt voor strengere beoordeling

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) verstrengde vorig jaar de advieswaarden voor verschillende luchtvervuilende stoffen. Dit heeft ook impact op de Belgische luchtkwaliteitsindex BelAQI. Deze is namelijk gebaseerd op de oude advieswaarden uit 2005. De drie gewesten in België hebben dan ook beslist om de BelAQI-index aan te passen aan de nieuwe advieswaarden van de WGO. De nieuwe index wordt toegepast vanaf de eerste week van november 2022.

Lees verder...

Meer ruimte voor water en vissen in Kalkenvaart

De VMM startte, in samenwerking met het ANB, met het ruimen van slib in de Kalkenvaart. De voorbije decennia verzamelde er zich in totaal 27.000 m³ hinderlijk en vervuild slib op de waterbodem. Het slib bevat o.a. schadelijke zware metalen en PAK’s. De slibruiming geeft het water meer ruimte, de aanwezige fauna en flora krijgt opnieuw kansen. De werken worden buiten het broed- en paaiseizoen uitgevoerd.

Lees verder...

VMM toont hoe Demer terug door Diest zal stromen

Afgelopen zondag organiseerde de VMM in samenwerking met de stad Diest een openwerfdag over de waterwerken aan de Grote Steunbeer. Doorheen de dag volgden meer dan 260 geïnteresseerden het verdere verloop van de werken tijdens vier wandelingen langs de projectsite. Dankzij de waterwerken vermindert het overstromingsrisico in de omgeving, krijgt de natuur een boost en zal de Demer binnenkort weer door Diest stromen.

Lees verder...

110 meter Kleine Gete extra in Wange

De Kleine Gete in Wange (Landen) meandert opnieuw. De VMM rondde er recent de werken af en herstelt zo de oorspronkelijke structuur van de waterloop, 50 jaar nadat ze werd recht getrokken. Dankzij de hermeandering kan de waterloop meer water bergen en wordt de waterafvoer naar stroomafwaarts gelegen gebieden vertraagd, herstellen we de habitat van heel wat fauna en flora en verhogen we de landschappelijke belevingswaarde.

Lees verder...

Update Droogtecommissie 14/10: Tijdelijk captatieverbod onbevaarbare waterlopen opgeheven

De neerslag van de afgelopen weken zorgt voor een voorzichtig herstel van de debieten en waterpeilen van de onbevaarbare waterlopen en waterwegen. De neerslag zal evenwel niet resulteren in een structureel herstel van debieten en waterpeilen naar normale waarden voor de tijd van het jaar. Daarvoor zijn de opgebouwde neerslagtekorten veel te groot. Op de meeste locaties worden op de onbevaarbare waterlopen wel de minimale ecologische debieten en waterpeilen gehaald.

Lees verder...

Start verzending heffingsbiljetten 2022 voor gezinnen

Gezinnen die in Vlaanderen grondwater of kraanwater van Brabant Water gebruiken, krijgen elk jaar een heffingsbiljet van de VMM. Zo betalen ze mee voor de zuivering van het afvalwater. Sommige gezinnen hebben recht op een sociaal tarief voor de heffing, of een vrijstelling bij het gebruik van een IBA.

Lees verder...

Hergebruik van water stimuleren bij bedrijven

Hoe kunnen bedrijven hun waternoden op elkaar afstemmen om zo het gebruik van kostbare waterbronnen te verminderen? En hoe kunnen plantenbakken een rol spelen in de zuivering van huishoudelijk afvalwater? Ontdek het in de nieuwe reportage van Z-water

Lees verder...

Natte septembermaand doet grondwater opnieuw stijgen: 46% normale tot hoge grondwaterstanden

Na een uitzonderlijk droge zomer deed de regenachtige maand september het ondiep grondwater opnieuw stijgen. Op 1 oktober toonde 54% van de meetplaatsen van de Vlaamse Milieumaatschappij een lage (34%) tot zeer lage (20%) ondiepe grondwaterstand voor de tijd van het jaar. Ten opzichte van een maand geleden stegen overal in Vlaanderen ook de debieten van onze waterlopen sterk. Terwijl de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) begin september nog in meer dan 90% van de locaties lage tot zeer lage debieten registreerden, meten ze nu op de helft van de meetplaatsen normale waterstanden en op een derde van de locaties zelfs hoge tot zeer gemiddelde debieten.

Lees verder...

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.