Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief

Overzicht

 Volg VMM via RSS

 

Blue Deal: Vlaanderen investeert in 11 bijkomende proeftuinen voor innovatieve circulaire watertechnieken

Op 25 november kende de Vlaamse Regering investeringssteun toe aan 11 projecten die sterk inzetten op waterbesparing en circulair watergebruik. Het gaat om samenwerkingen tussen meerdere partners die door uitwisseling van waterstromen beter beschermd zijn tegen droogte en waterschaarste. De projecten kaderen in het steunprogramma ‘Proeftuinen droogte’ dat deel uitmaakt van de Blue deal.

Lees verder...

Charter legt toekomstbeeld voor vallei van de Aa vast

18 partners ondertekenden het charter met de gezamenlijke toekomstvisie voor de Aa. Ze engageren zich voor een duurzaam watersysteem en klimaatbestendige inrichting van de vallei van de Aa. 24 concrete maatregelen en acties moeten het gebied tegen 2040 weerbaar maken tegen droogte en wateroverlast. Dit charter is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen overheden, middenveldorganisaties en andere partners.

Lees verder...

Gemeenten besparen 70 miljoen liter drink- en grondwater dankzij Blue Deal

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir geeft financiële steun aan 21 gemeenten die in de toekomst regenwater zullen hergebruiken. Daarmee besparen ze op kostbare waterbronnen zoals drink- en grondwater, wat niet onbelangrijk is in tijden van schaarste. De steun kadert in de Blue Deal van Demir: “Door de klimaatverandering zullen de komende zomers, zoals de voorgaande, zeer droog zijn. We zullen fors in actie moeten komen om in die droge periodes waterschaarste te vermijden. Vlaamse steden en gemeenten beschikken over een enorm potentieel aan infrastructuur voor regenwateropvang. Met de Blue Deal helpen we hen dit potentieel zo goed mogelijk te benutten en inspireren we andere gemeentebesturen om mee op de kar te springen”. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) coördineert de investeringen.

Lees verder...

Wil je werken aan een betere luchtkwaliteit in je gemeente?

Nadat de VMM, samen met VITO, pilootprojecten begeleidde in Kalmthout en Sint-Niklaas waarin een sensornetwerk werd uitgerold rond luchtkwaliteit, werkte VITO daarvan een blauwdruk uit. De VMM ontwikkelt ook een screenings- en scenariotool, concrete instrumenten waarmee je aan de slag kunt bij de opzet van je eigen project.

Lees verder...

Open ruimte voor Kerkebeek in Brugge

De Vlaamse Milieumaatschappij en de stad Brugge slaan de handen in elkaar. In september start de openlegging van de Kerkebeek in wijkpark Ten Boomgaard. Door de waterloop van haar betonnen keurslijf te ontdoen, kan ze meer water bergen en zal de buurt genieten van een groenblauwe omgeving. Dit project is één van de maatregelen van het riviercontract Kerkebeek en wordt mogelijk gemaakt door de Blue Deal.

Lees verder...

Blue Deal geeft 33 miljoen m³ gezuiverd afvalwater nieuwe bestemming

De Vlaamse Regering investeert mee in vijf bedrijfsprocessen die in de toekomst 33,3 miljoen m³ of 33,3 miljard liter gezuiverd rioolwater zullen gebruiken als waterbron voor proces- of drinkwater. Dat gebeurt samen met Aquafin, de uitbater van de Vlaamse rioolwaterzuiveringsinstallaties. De investering kadert in de Blue Deal, de strijd tegen droogte en waterschaarste.

Lees verder...

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.