Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Hoge waterstanden door hevige neerslag

Hoge waterstanden door hevige neerslag

17-01-2023
Maandag is vooral over West-Vlaanderen een aanzienlijke hoeveelheid neerslag gevallen, waardoor verschillende waterlopen buiten hun oevers zijn getreden. Bij enkele waterlopen (o.a. Heidebeek omgeving Watou en Poperingevaart omgeving Vleteren) naderde het waterpeil het alarmpeil, maar ondertussen is het maximum bereikt en de daling ingezet.

In de polders wordt er maximaal water weggepompt of gravitair naar zee geloosd waar en wanneer mogelijk. De regen trekt snel weg naar het oosten en de komende dagen blijft het droog. Hierdoor zullen de waterpeilen overal dalen en kan de toestand normaliseren.

Onze hydrologen volgen de toestand van de waterlopen op de voet en verwittigen de lokale hulpdiensten indien nodig. De waterstanden en voorspellingen voor de waterlopen vind je terug op www.waterinfo.be. Bij hevige regenval kan het ook zijn dat de riolering de toevloed aan water niet kan slikken, waardoor er wateroverlast ontstaat.

Volg de waterstanden en voorspellingen op waterinfo.be »

Heb je een vraag of heb je hulp nodig?

Gebruik het e-loket www.1722.be of bel het nummer 1722 tijdens storm of wateroverlast als je de brandweer nodig hebt, maar er geen levensgevaar is. De Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken activeert tijdens storm of wateroverlast het telefoonnummer 1722 voor interventies van de brandweer waarbij geen levens in gevaar zijn.

Voor dringende vragen kan je steeds terecht bij de lokale hulpdiensten en je gemeente.

Bescherm je woning

Met een goede voorbereiding kan je heel wat schade aan je woning beperken of zelfs vermijden. Maar ook tijdens de overstromingen kan je de schade nog beperken. Bekijk hier enkele handige tips.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.