Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief

Overzicht

 Volg VMM via RSS

 

Natte septembermaand doet grondwater opnieuw stijgen: 46% normale tot hoge grondwaterstanden

Na een uitzonderlijk droge zomer deed de regenachtige maand september het ondiep grondwater opnieuw stijgen. Op 1 oktober toonde 54% van de meetplaatsen van de Vlaamse Milieumaatschappij een lage (34%) tot zeer lage (20%) ondiepe grondwaterstand voor de tijd van het jaar. Ten opzichte van een maand geleden stegen overal in Vlaanderen ook de debieten van onze waterlopen sterk. Terwijl de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) begin september nog in meer dan 90% van de locaties lage tot zeer lage debieten registreerden, meten ze nu op de helft van de meetplaatsen normale waterstanden en op een derde van de locaties zelfs hoge tot zeer gemiddelde debieten.

Lees verder...

Vlaanderen laat 195 rioleringsprojecten versneld starten

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir maakt 121 miljoen euro vrij om 195 lokale rioleringsprojecten versneld uit te voeren. Er wordt voorrang gegeven aan projecten waar de schop snel in de grond kan om de waterkwaliteit zo sneller te verbeteren. Ook een 500-tal individuele zuiveringsinstallaties worden door Vlaanderen gesteund.

Lees verder...

Nieuw fietspad voor Schelle en Hemiksem langs de Bovenvliet

Op 10 oktober starten de voorbereidende werken voor een nieuw fietspad dat de Provinciale Steenweg in Schelle met de Zinkvallaan in Hemiksem verbindt. Het fietspad maakt deel uit van het Landinrichtingsplan Vlietvallei Hemiksem - Schelle fase 1 van de Vlaamse Landmaatschappij. De VMM is als waterloopbeheerder bouwheer van het fietspad. De gemeenten Schelle en Hemiksem zijn de andere partners in het project.

Lees verder...

Update Droogtecommissie 23/09: Voorlopig geen extra maatregelen

De neerslag van de afgelopen dagen zorgt voor een licht herstel van de debieten en waterpeilen van de onbevaarbare waterlopen en waterwegen. De neerslag zal evenwel niet resulteren in een structureel herstel van debieten en waterpeilen naar normale waarden voor de tijd van het jaar. Daarvoor zijn de opgebouwde neerslagtekorten veel te groot. De droogtetoestand blijft dus ernstig, maar extra maatregelen worden minstens de komende 2 tot 3 weken niet verwacht.

Lees verder...

Slibruiming Zuidervaartje gaat laatste fase in

Vandaag zet de Vlaamse Milieumaatschappij de slibruiming van het Zuidervaartje verder. Nu het broedseizoen voorbij is, staat het traject langs de historische vesten van Damme op de planning. Eerder werd al 27.000 m³ slib geruimd, met het laatste traject zal daar nog eens 8.000 m³ bij komen. Alle slib wordt naar de Kerkstraat gebracht waarna het per vrachtwagen naar een erkend centrum voor grondreiniging en tijdelijke opslagplaats gaat. De werken zullen ongeveer 6 weken duren.

Lees verder...

Let op voor valse e-mails over een rioolbelasting

Ontving je een e-mail over een achterstand voor de rioolbelasting? De VMM ontving meldingen van valse e-mails die verstuurd werden naar bedrijven. Daarin wordt gevraagd om een openstaand bedrag te betalen via overschrijving. Doe dat zeker niet, deze e-mail is vals.

Lees verder...

Sanering laatste deelgebied Winterbeek focust op vernatting

In september starten de VMM, OVAM, ANB en Tessenderlo Group met de sanering van het vierde en laatste deelgebied van de Winterbeek. Dit laatste traject loopt tot de monding in de Demer, inclusief het natuurgebied van de Kloosterbeemden. Daar wordt een saneringsaanpak gehanteerd die focust op vernatting van het ganse gebied.

Lees verder...

Update Droogtecommissie 8/09: Maatregelen blijven van kracht

De Droogtecommissie adviseert het behoud van alle genomen maatregelen en herhaalt de eerder uitgebrachte adviezen en oproepen. De recente en voorspelde neerslag zorgt voor een tijdelijk, licht herstel van de afvoeren en waterpeilen van waterlopen en waterwegen. Dit resulteert niet in een herstel naar de normale waarden voor de tijd van het jaar en zal weinig effect hebben op de grondwaterstanden. De droogtetoestand blijft ernstig.

Lees verder...

Droge augustus zorgt voor verdere daling grondwater en debiet waterlopen

Augustus was uiterst droog. Daardoor zijn zowel de debieten van de onbevaarbare waterlopen als het freatische grondwater verder gedaald. 90% van de meetplaatsen heeft lage tot zeer lage freatische grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. Dit is vergelijkbaar met de situatie van begin september 2018, 2019 en 2020. 74,6% van de meetplaatsen heeft lage tot zeer lage 14-daags gemiddelde debieten van de onbevaarbare waterlopen. Het gemeten neerslagtekort is in augustus verder opgelopen in vergelijking met het vorige rapport met waarden tot ver boven de 300 mm.

Lees verder...

Dexiavijver in Kraainem wordt opnieuw natuurlijke vijverbiotoop

Begin september start de Vlaamse Milieumaatschappij met inrichtingswerken aan de voormalige Dexiavijver in Kraainem. Het project bestaat uit een slibruiming en enkele ingrepen zoals de aanleg van een moeraszone. De vijver zal op termijn een natuurlijke habitat vormen voor vissen, watervogels en amfibieën en optimaal water bufferen. Dit project maakt deel uit van de Blue Deal.

Lees verder...

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.