Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief

Overzicht

 Volg VMM via RSS

 

VMM werkt aan herstel palingbestand in Blankaartgebied

Er zijn veel minder palingen dan een paar decennia geleden. Palingen worden geboren in zee, maar zwemmen naar rivieren om er op te groeien. Daarna keren ze terug naar zee. Obstakels, zoals sluizen, kunnen hun route blokkeren. Daarom zet de VMM en haar partners volop in op de palingmigratie, waardoor palingen vrij kunnen van rivier naar zee zwemmen. Met succes! In de nieuwe palinggoot in Diksmuide telden we 6,735 kg jonge palingen.

Lees verder...

Warmbeek 700 meter langer

De Warmbeek ter hoogte van de Achelse Kluis in Hamont-Achel meandert opnieuw. In 2022 rondde VMM de werken af. Over een lengte van 1,7 km liggen er nieuwe meanders die de waterloop 700 meter langer maken. Dit project herstelt de natuurlijke waterberging in de vallei, waardoor het water langer in het gebied wordt vastgehouden en het risico op wateroverlast stroomafwaarts daalt. Het creëert ook typische beekhabitats voor een soortenrijk en zeldzaam visbestand.

Lees verder...

Freatische grondwaterstanden dalen tegenover vorige maand

Na een verbetering in januari stelt de VMM nu een daling van het freatische grondwater vast. Op 5 maart vertoonde 82% van de meetplaatsen een lage (29%) tot zeer lage (53%) freatische grondwaterstand voor de tijd van het jaar. Begin februari ging dat maar om 37% van de meetplaatsen. Ook de 14-daags gemiddelde debieten van onze waterlopen dalen t.o.v. een maand geleden. Terwijl er begin februari nog op 60% van de locaties lage tot zeer lage 14-daags gemiddelde debieten voor de tijd van het jaar werden gemeten, gaat het nu over 91% van de meetplaatsen.

Lees verder...

Stookadvies – informatiedrempel fijn stof overschreden

Er is vandaag veel fijn stof in de lucht. Omdat houtverbranding extra fijn stof in de lucht brengt, roepen we de bevolking op om geen hout te stoken als bijverwarming of om sfeer te creëren. Houtverbranding beperken heeft een belangrijke positieve impact op de gezondheid en op de luchtkwaliteit. Fijn stof inademen is schadelijk voor de gezondheid. Het is in het belang van de Vlaming zelf om zijn of haar houtverbranding in te perken.

Lees verder...

Grondwater gestegen in driekwart van de meetplaatsen

Uit nieuwe metingen en berekeningen blijkt dat het freatische grondwater in Vlaanderen de voorbije maand op veel plaatsen gestegen is. Daardoor is er in 42% van de meetplaatsen een normale grondwaterstand en in 21% van de meetplaatsen zelfs een hoge tot zeer hoge grondwaterstand voor de tijd van het jaar.

Lees verder...

Samenwerken aan meer ruimte voor natuur én water in het Viersels Gebroekt

In de vallei van de Kleine Nete, op en rond het Viersels Gebroekt in Zandhoven, werkt Natuurpunt samen met het Departement Omgeving, Agentschap Natuur en Bos, de Vlaamse Milieumaatschappij, de provincie Antwerpen, de gemeente Zandhoven en De Vlaamse Waterweg - aan de afgraving van een historisch opgehoogd overstromingsgebied. In het verleden werd hier een oppervlakte van 3.2 ha valleigrond opgehoogd met bouwpuin uit de omgeving. Natuur en waterberging gingen verloren. Dankzij dit project zal het waterbufferend vermogen van de vallei van de Molenbeek-Bollaak hersteld worden en krijgen het Europees beschermde zomerklokje en de blauwborst er nieuwe kansen.

Lees verder...

Slibruiming sedimentvang Zuunbeek

In Sint-Pieters-Leeuw is de ruiming van de sedimentvang van de Zuunbeek gestart. De sedimentvang is een verbreding van de Zuunbeek waar het sediment dat de beek afvoert van stroomopwaarts gelegen gebieden bezinkt. Zo hoeft de VMM maar op één plaats slib te ruimen in plaats van het ganse afwaartse traject.

Lees verder...

Meetcampagne op 50 locaties in Antwerpse haven wijst extra hotspots aan

Een uitgebreide meetcampagne wees een aantal extra hotspots aan in de Haven van Antwerpen. De VMM meet al jaren de concentratie van vluchtige organische stoffen op 4 meetplaatsen. Omdat een aantal hoge concentraties moeilijk te verklaren zijn, maakte de VMM een actieplan op om de ongekende bronnen in kaart te brengen. Zo wil de VMM samen met haar partners de uitstoot terugdringen zodat de luchtkwaliteit verbetert.

Lees verder...

Demir bezoekt vernattingswerken Webbekomsbroek in Diest

De voorbije maanden onderging het Webbekomsbroek op het grondgebied van Diest een heuse gedaanteverandering. In het kader van de Blue Deal wordt daar hard gewerkt om verdroging van het gebied tegen te gaan en als onderdeel van een Europees LIFE-project, LIFE Delta werden natuurbeheerwerken uitgevoerd. Deze werken verbeteren zowel natuurwaarden, recreatie, waterbeheer én waterveiligheid.

Lees verder...

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.