Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief

Overzicht

 Volg VMM via RSS

 

Twee jaar na de grote wateroverlast: waar staan we?

Exact twee jaar geleden vielen niet alleen in Wallonië, maar ook in Vlaanderen extreme neerslaghoeveelheden. Het volledige Demerbekken en grote delen van het Maas- en Dijlebekken kregen de meeste regen te verwerken. Onder meer in Voeren en omgeving was de situatie dramatisch. De wateroverlast, ondergelopen huizen, schade aan gebouwen en wegen, … zijn niet vergeten. Intussen zijn heel wat werken gestart of uitgevoerd en maatregelen genomen. Tijd om een balans op te maken.

Lees verder...

Dalende grondwaterstanden na lange droogte, maar toestand niettemin beter dan juli vorig jaar

Sinds half mei is het droog en zonnig, wat voor een daling van de grondwaterstanden en debieten in de onbevaarbare rivieren zorgde. Door de recente en voorspelde regen dalen de grondwaterstanden minder snel en stijgen de debieten tijdelijk. De globale trend blijft echter dalend. Hoewel de situatie in juli vorig jaar minder rooskleurig was, blijft spaarzaam omspringen met ons water– zoals steeds – belangrijk.

Lees verder...

Vistrap op de Demer in Hasselt geeft vissen een zetje

De werken aan de vistrap aan de Lummense Kiezel in Hasselt zijn deze maand afgerond. We groeven over 300 meter lengte een grote meander uit langs de automatische klepstuw van de Demer. Er werden 23 drempels met telkens een 8-tal cm hoogteverschil aangelegd. Zo kunnen vissen het hoogteverschil van bijna twee meter aan de stuw trotseren en verder opwaarts zwemmen.

Lees verder...

Unieke belevingsplek met Zenneterras en speelbos in Halle

De Zenne is onlosmakelijk verbonden met Halle. Met de bouw van de Zenneterrassen maakt de Vlaamse Milieumaatschappij, met de stad Halle en het strategisch project Zennevallei, van de Zenne een waterloop die zich niet langer verstopt in de stad. Aan de oude Molensite in Eizingen vind je voortaan naast een ons derde Zenneterras ook een avontuurlijk speelbos.

Lees verder...

Minister Demir bezoekt wateropvangbekken voor landbouw en fruitteelt in Borgloon

De stad Borgloon (Limburg) biedt haar landbouwers en fruittelers een alternatieve waterbron aan in droge periodes. Voor de Blue Deal plaatste de stad ter hoogte van de Boeshovenweg een opvangbekken met een volume van 488 m³. Het regenwater dat op de nabijgelegen gebouwen en verhardingen van fruitveiling BelOrta valt, belandt in dit bekken. De stad kreeg hiervoor een subsidie via het steunprogramma ‘Collectief regenwater’ dat de Vlaamse Milieumaatschappij coördineert.

Lees verder...

Asset management rioleringen komt op snelheid

Voor ongeveer 50.000 km (98%) van de rioleringen in Vlaanderen is de voorbije jaren een risico-inschatting gebeurd in het kader van het asset management riolering. Gemeentebesturen en rioolbeheerders gingen daarvoor na welke rioleringen de grootste kans op falen lopen en waar de schade het grootst zou zijn. Op basis van die inschatting zullen ze de komende jaren in totaal meer dan 100.000 inspecties via rioolputten uitvoeren en 2000 km riolering met een rijdende camera inspecteren. Via een dashboard kunnen de gemeenten nu ook beter hun doelstellingen monitoren.

Lees verder...

Ecologisch herstel Oude Kale in Landegem voor boost waterleven

In Landegem begint de Vlaamse Milieumaatschappij in juli met ecologische herstel van de Oude Kale. Ter hoogte van het station krijgt de waterloop een natuurlijk kronkelend traject. De waterkwaliteit verbetert en de omgeving wordt waardevoller voor fauna en flora. Onder de Blue Deal-vlag maakt dit project Vlaanderen weerbaarder tegen droge zomers.

Lees verder...

Grondwaterstanden begin juni beter dan vorig jaar, maar wel verhoogde waakzaamheid

De tweede helft van mei was kurkdroog, maar door de natte lente zijn de grondwaterstanden begin juni in meer dan de helft van de meetplaatsen normaal voor de tijd van het jaar. Toch laat het uitblijven van regen de voorbije weken zich al voelen in de afvoeren en peilen van onze waterlopen en wordt tot 13 juni geen neerslag voorspeld. Demir: “Paniek is nergens voor nodig, de toestand is nog niet zorgwekkend. Spaarzaam zijn met water én verder investeren in onze Blue Deal blijft het ganse jaar nodig”.

Lees verder...

Rivier de Aa krijgt ecologische opsteker door hermeandering

In Vorselaar en Grobbendonk start de VMM in augustus met structuurherstel van de rivier de Aa. Het aansluiten van 7 oude meanderbochten en enkele kleinere ingrepen in en langs de rivier verbeteren de ecologische toestand. De Aa krijgt opnieuw een natuurlijk kronkelend traject en wordt waardevoller voor waterleven.

Lees verder...

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.