Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Energie- en visvriendelijke stuwconstructie moet waterpeil op de Lieve en Brakeleiken beter controleren

Energie- en visvriendelijke stuwconstructie moet waterpeil op de Lieve en Brakeleiken beter controleren

13-10-2023
Op 16 oktober start de afbraak van het pompgemaal bij de Lieve en het Brakeleiken langs de druk befietste Lievetragel in Waarschoot. De VMM bouwt er een visvriendelijke stuwconstructie die met minder energieverbruik het waterpeil van de waterloop beter kan controleren. Het terrein van de stuw wordt opgewaardeerd tot groene rustplek met uitzicht over het uitgestrekte landschap. De werken lopen tot de zomervakantie van 2024.

Het Brakeleiken ontvangt water van de Lieve via een pompgemaal in Waarschoot. Het gemaal dateert van de jaren ‘70 van vorige eeuw en is aan vernieuwing toe. De VMM vervangt het pompgemaal door een stuw die zuiniger omspringt met energie en een lagere onderhoudskost heeft.

“We sluiten de stuw aan op een afstandsbewakingssysteem. Een alarmcentrale verwittigt automatisch onze medewerkers wanneer er problemen zijn met de installatie of met de waterpeilen. Zo kunnen we sneller ingrijpen en vanop afstand bijsturen wanneer er zich problemen voordoen,” zegt Katrien Smet van de VMM.

De stuwconstructie heeft tot doel om het waterpeil in de Lieve op niveau te houden en enkel te lozen in het Brakeleiken als dat nodig is. Dat is bijvoorbeeld om wateroverlast stroomafwaarts te vermijden bij hevige regenval of om de spaarbekkens van het waterproductiecentrum de Kluizen in Evergem aan te vullen. Op vlak van drinkwatervoorziening, peilbeheer en hoogwaterbescherming is dit project een belangrijke verbetering.

Pompgebouw bij het pompgemaal op de Lieve

Bedieningsgebouwtje bij het pompgemaal

Vismigratie opnieuw mogelijk

Bij de stuw komt ook een vistrap. Met dit systeem zal er steeds een klein volume aan water van de Lieve naar het Brakeleiken stromen waardoor vissen gemakkelijk passeren. De stuw is visvriendelijker dan de huidige pompen en pakt zo een jarenlang vismigratieprobleem aan.

Groene rustplek voor passanten

Ook het terrein van de stuw ondergaat een metamorfose. Onnodige verharding verdwijnt en de ganse site wordt maximaal waterdoorlatend. Uitheemse bomen maken plaats voor streekeigen beplanting, waardevolle inheemse bomen blijven behouden. Het bedieningsgebouwtje bij de stuw krijgt een houten bekleding en wordt uitgerust met een beloopbaar dak en een zitbank. Je geniet er van een mooi zicht over het landschap.

3D-visualisatie terrein van de nieuwe stuw op de Lieve

3D-visualisatie van het terrein

Tijdens de werken zal op sommige momenten tijdelijk geen doorgang zijn langs de Lievetragel. Fietsers kunnen een omleiding volgen.

Meer info over het verloop van de werken »

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.