Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / DemerDelta happening viert resultaten met nieuw engagement

DemerDelta happening viert resultaten met nieuw engagement

02-10-2023
Na 7 jaar is het Europese Life Delta project bijna afgelopen. Mede dankzij onze herinrichtingswerken in het Schulensbroek en Webbekomsbroek vindt intussen een brede waaier vogels vlot de weg naar de herstelde, natte weilanden. Redenen genoeg voor de partners om een nieuwe engagementsverklaring te tekenen voor de realisatie van de Europese water- en natuurdoelstellingen in het gebied.

De schitterende resultaten van het Europese Life Delta project werden zondag gevierd met de DemerDelta Happening. Die werd ingezet met een Delta dauwwandeling in het Webbekomsbroek. Nadien volgde een officieel, feestelijk moment in het bezoekerscentrum Webbekomsbroek.

Chris Dictus van Natuurpunt, de projectleider van Life Delta: “Dit voorjaar zagen we meteen de impact van de vernatting in de Demer Delta die zo broodnodig is voor broedvogels. Op een gegeven moment hielden zich wel meer dan 20 zwarte ibissen op in het Schulensbroek. We zijn erg benieuwd naar wat we hier nog gaan zien eens de vegetaties, zoals het rietmoeras, helemaal tot ontwikkeling komen.”

After Life engagementgroepsfoto engagementsverklaring

Intussen kijken de partners van het project naar de toekomst om in een 'After Life'-project op de ingeslagen weg verder te blijven gaan. Daarom ondertekende de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) samen met het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren (RLHV) een gezamenlijke engagementsverklaring voor de toekomstige samenwerking rond het behoud en de verbetering van het natuurgebied.

Vlaams minister van omgeving Zuhal Demir: “Dankzij middelen uit de BlueDeal konden we een impactvolle vernatting in het Schulensbroek en Webbekom-Borcheemden realiseren. Hierdoor wordt het projectgebied weerbaarder tegen klimaatschokken zoals langdurige droogte en hevige regenval. Met de herinrichting van het Schulensmeer krijgt niet alleen natuur opnieuw tijd en ruimte om volop te groeien en te bloeien, ook voor de recreatieve gebruikers is het een absolute meerwaarde "

 

Groot familiefeest in Schulensbroekfoto wandelaars schulensmeer

Aan het Schulensmeer vond een grote publiekshappening plaats voor groot en klein. Bezoekers verkenden het vernieuwde gebied al wandelend of trokken met de huifkar naar het pompgemaal. Kinderen genoten met volle teugen van het avonturenpad. Ze leerden shelters sjorren, keken naar vogels op het meer, klommen in bomen, staken de Demer over via een heuse klauterbrug en waagden zich aan boogschieten.

 foto van staalname waterdiertjes foto van de wandeling aan het schulensmeer foto van buitenactiviteit DemerDelta-happening

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.