Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief

Overzicht

 Volg VMM via RSS

 

Droge maand maart laat zich voelen in grondwaterstanden

De nieuwe cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij tonen aan dat de droge maand maart gevolgen heeft voor de grondwaterstanden in Vlaanderen. In 51% van de meetplaatsen worden lage (34%) tot zeer lage (17%) grondwaterstanden gemeten voor de tijd van het jaar. 40% vertoont een normale grondwaterstand en 9% kent een hoge (6%) tot zeer hoge (3%) grondwaterstand voor de tijd van het jaar. Op 10 april wordt voor de periode tot 20 april tussen 0,4 mm en 11,2 mm neerslag verwacht. "Dit toont nog maar eens aan dat de grondwaterstanden in Vlaanderen erg fragiel zijn en we alles op alles moeten blijven zetten om de Blue Deal verder uit te voeren op het terrein," reageert Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Lees verder...

Samen slim meten voor beter zicht op waterkwaliteit Mark

De VMM en waterschap Brabantse Delta (NL) meten samen de waterkwaliteit van de Mark. Twee speciale instrumenten meten 24 uur per dag hoeveel zuurstof er in het water zit en hoe zuur, warm en troebel het water is. Als uit de gegevens blijkt dat de waarden afwijken, onderzoeken beide organisaties de oorzaak en nemen waar mogelijk actie om de kwaliteit te verbeteren. Het gaat om een proefproject van één jaar.

Lees verder...

Openbaar onderzoek ontwerp-PAS en -plan-MER

De Vlaamse overheid heeft een ontwerp-PAS opgesteld. De programmatische aanpak stikstof (PAS) wil de depositie van stikstof op Speciale Beschermingszones terugdringen en een kader bieden voor vergunning- en toestemmingverlening. Er werd ook een ontwerp plan-milieueffectrapport (ontwerp-plan-MER) opgemaakt dat de effecten van de PAS op het leefmilieu onderzoekt.

Lees verder...

Op zoek naar klimaatcijfers per gemeente?

Op provincies.incijfers.be vind je voortaan klimaatscenario’s en mogelijke klimaatmaatregelen per gemeente. De klimaatcijfers zijn gebaseerd op het Klimaatportaal Vlaanderen, waar je de klimaatscenario’s ook op kaart kan bekijken.

Lees verder...

Smogalarm

De Vlaamse Milieumaatschappij meet hoge fijnstofconcentraties in Vlaanderen. Deze nacht werd de alarmdrempel overschreden in Vlaanderen. Omdat er de volgende dagen weinig verandering wordt verwacht, wordt de alarmfase geactiveerd. De gewestelijke smogactieplannen, met o.a. snelheidsbeperkingen op een aantal snelwegen, worden geactiveerd. Het stookadvies blijft ook van kracht.

Lees verder...

Green Deal Brouwers blijven waterverbruik verminderen

Bier brouwen vergt heel wat water. Daarom werkt de Green Deal Brouwers aan een duurzamer watergebruik in het productieproces. De deelnemende brouwers willen niet alleen minder water verbruiken, maar ook minder water oppompen uit grondwaterlagen in slechte toestand. In 2020 bespaarden ze zo in totaal 114.306 m³ water (ofwel 45 olympische zwembaden) en verminderden het grondwaterverbruik met 386.234 m³.

Lees verder...

Informatiedrempel fijn stof overschreden

Er is vandaag veel fijn stof in de lucht. Omdat houtverbranding extra fijn stof in de lucht brengt, roepen we de bevolking op om geen hout te stoken als bijverwarming of om sfeer te creëren. Houtverbranding beperken heeft een belangrijke positieve impact op de gezondheid en op de luchtkwaliteit. Fijn stof inademen is schadelijk voor de gezondheid. Het is in het belang van de Vlaming zelf om zijn of haar houtverbranding in te perken.

Lees verder...

Vlaamse Waterdagen trappen af met bijna 100 activiteiten op de kalender

Ontspannende wandel- en fietstochten, muziek aan het water, leerzame wateractiviteiten, een opruimactie met de kano, webinars rond duurzaam watergebruik… Het is maar een kleine greep uit de bijna 100 spetterende activiteiten die overal in Vlaanderen doorgaan tussen 19 en 27 maart. Meer dan 60 partners zetten met de Vlaamse Waterdagen hun waterengagement in de kijker. Samen tonen ze dat er heel wat beweegt op het vlak van water in Vlaanderen

Lees verder...

Ontdek alle VMM-Waterdagenactiviteiten

Dat we water héél belangrijk vinden bij de Vlaamse Milieumaatschappij is geen groot geheim. Daarom organiseren we samen met heel wat waterpartners een pak spetterende wateractiviteiten. We stellen je met trots 11 Waterdagenactiviteiten voor die de VMM vanaf zaterdag 19 maart tot en met zondag 27 maart (mee) organiseert.

Lees verder...

Nieuwe oproep proeftuinen droogte 2022

De VMM is opnieuw op zoek naar projecten binnen het subsidieprogramma Proeftuinen droogte. Samenwerkingsverbanden van minstens 3 partijen die samen een project uitvoeren dat het circulair watergebruik en de waterbeschikbaarheid verhoogt, kunnen een voorstel indienen. We kiezen deze keer voluit voor waterbesparende samenwerkingsverbanden die effectief oplossingen aanreiken in gebieden met waterstress.

Lees verder...

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.