Boven de centrale en oostelijke bekkens zoals het Demer-, Dijle-, Maas-, Netebekken is er vorige week plaatselijk tot meer dan 100 mm regen gevallen. In de provincies Limburg en Vlaams-Brabant zijn de waterpeilen hierdoor sterk gestegen en doen zich nog kritieke overstromingen voor langs de traag reagerende waterlopen.
Boven de centrale en oostelijke bekkens zoals het Demer-, Dijle-, Maas-, Netebekken is er de voorbije dagen plaatselijk tot meer dan 100 mm regen gevallen. In de provincies Limburg en Vlaams-Brabant zijn de waterpeilen hierdoor sterk gestegen en doen zich nog kritieke overstromingen voor langs de traag reagerende waterlopen in het Demerbekken.
Boven de centrale en oostelijke bekkens zoals het Demer-, Dijle-, Maas-, Netebekken is er de voorbije dagen plaatselijk tot meer dan 100 mm regen gevallen. In de provincies Limburg en Vlaams-Brabant zijn de waterpeilen hierdoor sterk gestegen en doen zich nog kritieke overstromingen voor langs de traag reagerende waterlopen.
Het noodweer van de afgelopen dagen heeft geen impact op de drinkbaarheid van het kraanwater in Vlaanderen. Het is dus niet nodig om het water te koken voor gebruik.
Na de immense hoeveelheid neerslag van de voorbije dagen is het intussen op de meeste plaatsen droog. Boven de centrale en oostelijke bekkens zoals het Demer-, Dijle-, Maas-, Netebekken is er de voorbije dagen plaatselijk tot meer dan 100 mm regen gevallen. In de provincies Limburg en Vlaams-Brabant zijn de waterpeilen hierdoor sterk gestegen en doen zich momenteel nog steeds kritieke overstromingen voor.
Na de immense hoeveelheid neerslag van de voorbije dagen is het intussen op de meeste plaatsen droog. Ook de volgende uren zou weinig tot geen neerslag meer verwacht worden.
Sinds dinsdag is er zeer veel neerslag gevallen over het zuidoostelijk deel van Vlaanderen. Voeren werd het sterkst getroffen waar er tot 100 mm neerslag gevallen is over de afgelopen 48 uur. Hierdoor zijn langs de Voer en Berwijn historisch hoge waterstanden bereikt waarbij straten en woningen onder water komen. Op de Voer is het peil op de meeste plaatsen weer aanzienlijk gedaald. De daling op de Berwijn is ingezet. Er wordt geen nieuwe stijging verwacht, al blijft waakzaamheid belangrijk omdat er in de loop van de dag nog nieuwe onweders zich kunnen voordoen.
Sinds dinsdag is er zeer veel neerslag gevallen over het zuidoostelijk deel van Vlaanderen. Het is echter Voeren die het sterkst getroffen werd en waarbij tot 100 mm neerslag gevallen is over de afgelopen 24 uur. Hierdoor zijn langs de Voer en Berwijn historisch hoge waterstanden bereikt waarbij straten en woningen onder water komen. Op de Voer is het peil op de meeste plaatsen weer aanzienlijk gedaald. De daling op de Berwijn is ingezet. Er wordt geen nieuwe stijging verwacht.
Sinds gisteren (dinsdag) tot donderdag wordt zeer veel neerslag voorspeld over het oostelijk deel van Vlaanderen. In het Demer- en Maasbekken worden neerslaghoeveelheden verwacht tussen 60 mm en 130 mm. De grootste hoeveelheid neerslag zal vandaag (woensdag) vallen. Gisteren (dinsdag) is er in het zuidoosten van Limburg al ruim 30 mm gevallen (plaatselijk tot 50 mm). De waterpeilen op enkele waterlopen in het zuidoosten van Limburg zijn hierdoor boven het waakpeil gestegen. Aangezien het in de tweede helft van de nacht minder geregend heeft, staat enkel op de Berwijn en de Kleine Herk het waterpeil op dit moment nog boven het waakpeil.
De voorbije 20 jaar daalden de ondiepe grondwaterstanden op 70% van de meetplaatsen in Vlaanderen. Daarvan zijn vooral de opeenvolgende droge zomers de boosdoener, samen goed voor een daling van de grondwaterstanden op 57% van de meetplaatsen (tussen 2014 en 2020). Toch begint de maand juli met hogere grondwaterstanden dan vorig jaar. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers die Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir vandaag bekend maakt. Op meer dan 3 van de 4 meetplaatsen staat het grondwater op een normaal tot (zeer) hoog peil voor de tijd van het jaar. Op 22% van de meetplaatsen zijn de grondwaterstanden nog laag tot zeer laag voor de tijd van het jaar, terwijl dat een jaar geleden nog op 70 tot 80% van de meetplaatsen zo was. “Onze Blue Deal kwam overduidelijk geen dag te vroeg om Vlaanderen weerbaarder te maken tegen droogte en waterschaarste”, zegt Demir.