Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Zwemwater in Vlaanderen scoort uitstekend

Zwemwater in Vlaanderen scoort uitstekend

03-06-2022
Bijna 90% van de officiële zwemzones aan de kust en in het binnenland krijgen de beoordeling 'uitstekend'. Dat blijkt uit de evaluatie van de zwemwaterresultaten van 2021. Ondertussen zijn de metingen van de VMM al opnieuw gestart, zodat je ook in het komende badseizoen met een gerust hart kunt gaan zwemmen.

In Vlaanderen is zwemmen in open water enkel toegestaan in officiële zwemzones.  Redders houden er een oogje in het zeil en de VMM controleert er regelmatig de waterkwaliteit in samenwerking met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. 

In 2021 waren er zo 91 officiële zwemwateren: 41 badzones aan de kust en 50 zwemwateren in het binnenland. Dit zijn meer locaties dan voordien en ook in 2022 zijn er nieuwe locaties. De overgrote meerderheid scoort uitstekend: 92,7% van de zwemzones aan de kust en 86% van de zwemvijvers in het binnenland.

Bekijk de indicator Zwemwater »

Minder zwemverboden dan in 2020

In 2021 werd er geen enkele zwemzone gesloten omwille van het overschrijden van de normen. Op 7 locaties was er een tijdelijk zwemverbod omwille van de aanwezigheid van blauwalgen. Daarmee scoorden de zwemwateren in Vlaanderen nog een beetje beter dan vorige jaren.

Metingen badseizoen 2022 zijn al gestart

Ook dit jaar houden de Vlaamse Milieumaatschappij en het Agentschap Zorg en Gezondheid de zwemwaterkwaliteit in het oog. Op alle kustlocaties, zwem- en recreatievijvers hebben de wateronderzoekers van de VMM al kwaliteitsstalen genomen.

Tijdens de zomer blijft de VMM ook op regelmatige basis de kwaliteit controleren, zodat je niet hoeft in te zitten met de waterkwaliteit. De resultaten hangen op aan de hoge redderstoelen aan de bewaakte zwemzones van de kust en aan de ingang van de zwem- en recreatievijvers. Je vindt de resultaten ook online terug op www.kwaliteitzwemwater.be.

Is er een slecht staal?  Dan treedt een hele procedure in werking:

  • Onmiddellijk wordt het zwemmen ter plaatse ontraden.
  • Een nieuw staal wordt binnen de drie dagen genomen.
  • Is dat staal goed, dan kan je terug met een gerust hart gaan zwemmen.
  • Is het tweede staal niet goed? Dan volgt er een advies om een zwemverbod in te stellen.
  • Ook wanneer er een zwemverbod is, blijft de VMM meten. Zodra de waterkwaliteit terug in orde is, wordt de zwemzone dan terug vrijgegeven.

De meest actuele resultaten van de waterkwaliteit vind je op de website van Kwaliteit Zwemwater »

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.