Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Kalkense Meersen wint prijs beste publieke ruimte

Kalkense Meersen wint prijs beste publieke ruimte

27-04-2022
Tijdens het Congres Publieke Ruimte is de herinrichting van het speerpuntgebied Kalkense Meersen in de prijzen gevallen in de categorie 'landelijke projecten'. Het gebied in Laarne en Wichelen werd door de VMM en het Agentschap voor Natuur en Bos van een drooggepompt landbouwgebied omgevormd in een levend meersenlandschap, met als blikvanger een opnieuw opengelegde oude Scheldemeander.

Bernard De Potter, administrateur-generaal van de Vlaamse Milieumaatschappij, reageert opgetogen: “We zijn heel blij met deze prijs. De inrichting van de Kalkense Meersen toont aan dat de Blue Deal niet enkel een beleidsdocument met fraaie intenties is, maar ook concreet in de praktijk gerealiseerd wordt. Dit is natuurlijk het resultaat van de samenwerking tussen verschillende partners op het terrein. We zijn ervan overtuigd dat het project een bron van inspiratie zal vormen voor anderen die soortgelijke initiatieven willen ontwikkelen.“

Jos Rutten, Administrateur-Generaal van het Agentschap voor Natuur en Bos, vult aan: "Het Agentschap voor Natuur en Bos is vereerd met deze prijs. We beschouwen deze erkenning als een beloning voor onze jarenlange inzet om meer en betere natuur voor iedereen te realiseren. We stellen vast dat deze natuurrealisatie die tegelijkertijd ook bijdraagt aan het oplossen van de klimaatproblematiek (onder meer vastleggen van CO2, herstel watersysteem), door de jury geapprecieerd wordt en dat doet deugd. Het is een extra stimulans om op de ingeslagen weg van klimaat-robuuste natuur verder te gaan." 

Ontdek het project Kalkense Meersen »

Voorbeeld voor openruimteprojecten

“Dit is een toonbeeld van toekomstgerichte landschapsinrichting. Grootschalige ingrepen zijn noodzakelijk om onze contreien te wapenen tegen klimaatverandering, verdroging en teloorgang van biodiversiteit. Het weren van sluipverkeer en de aanleg van een nieuwe voetgangers- en fietsersbrug brachten het landschap tegelijk op mensenmaat. Qua omvang een atypische publieke ruimte maar net daardoor één die een ijkpunt moet zijn voor de benadering van openruimtegebieden in Vlaanderen”, licht Jan Vilain van Infopunt Publieke Ruimte toe.
Foto uitgegraven Scheldemeander met zachte oevers
Foto: uitgegraven Scheldemeander met zachte oevers

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.