Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Hoge ozonconcentraties komende dagen

Hoge ozonconcentraties komende dagen

17-06-2022
Dinsdag werden hoge ozonconcentraties in de lucht gemeten. De Europese informatiedrempel van 180 microgram per kubieke meter lucht werd lokaal op 2 meetplaatsen in Gent overschreden. Ook de komende dagen zullen de ozonconcentraties overal in Vlaanderen in de namiddag hoog oplopen.

Ozonconcentraties in de lucht zijn 's morgens altijd (zeer) laag. Ze nemen toe in de loop van de dag door een combinatie van luchtvervuiling en zonnig en warm weer. De hoogste pieken worden daardoor in de namiddag of vroege avond gemeten.

Dinsdag 13 juni werd de informatiedrempel van 180 microgram/m³ overschreden op 2 meetplaatsen:

MeetstationDuur overschrijdingHoogste uurgemiddelde concentratieHoogste 8-uursgemiddelde concentratie
Gent (Baudelopark) 17u00 - 18u00 182 µg/m³ om 18u00 168 µg/m³ om 22u00
Gent (Sint-Kruis-Winkel 15u00 - 18u00 186 µg/m³ om 18u00 173 µg/m³ om 21u00

Ook de komende dagen zullen de ozonconcentraties oplopen door het warme en zonnige weer. De actuele meetwaarden kan je live volgen.

Actuele ozonconcentratie op kaart »

Actuele meetwaarden en overschrijdingen per meetstation»

Opletten als je gevoelig bent voor luchtvervuiling

Kinderen, ouderen, personen met ademhalingsproblemen ... zijn extra gevoelig voor luchtvervuiling. We raden aan dat je geen zware lichamelijke inspanningen doet in de buitenlucht tussen 12 en 22 uur. Binnenshuis is de ozonconcentratie in de lucht gemiddeld de helft lager dan in de buitenlucht.

Als de alarmdrempel voor ozon (240 microgram/m³) wordt overschreden, geldt dat advies voor de volledige bevolking.

BelAIR-app: stel je persoonlijke waarschuwingsdrempel in

Logo BelAirVia de BelAIR app krijg je gedetailleerde informatie over de luchtkwaliteit op een zelf gekozen locatie. Je kan ook een persoonlijke waarschuwingsdrempel instellen. Je krijgt dan een push bericht op je smartphone zodra die drempel is bereikt of overschreden. De BelAIR-app is beschikbaar voor android en iOS. Je vindt de app ook door te zoeken naar “BelAIR” in de google play en app store.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.