Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Minister Demir bezoekt wateropvangbekken voor landbouw en fruitteelt in Borgloon

Minister Demir bezoekt wateropvangbekken voor landbouw en fruitteelt in Borgloon

15-06-2023
De stad Borgloon (Limburg) biedt haar landbouwers en fruittelers een alternatieve waterbron aan in droge periodes. Voor de Blue Deal plaatste de stad ter hoogte van de Boeshovenweg een opvangbekken met een volume van 488 m³. Het regenwater dat op de nabijgelegen gebouwen en verhardingen van fruitveiling BelOrta valt, belandt in dit bekken. De stad kreeg hiervoor een subsidie via het steunprogramma ‘Collectief regenwater’ dat de Vlaamse Milieumaatschappij coördineert.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “De klimaatverandering heeft voor Vlaanderen op het terrein zeer concrete gevolgen: droogte, lagere grondwaterstanden, steden die hitte-eilanden worden en captatieverboden voor bedrijven. Ook voor onze landbouwers kunnen de langdurige periodes van droogte erg uitdagend zijn. Daarom investeren we met de Blue Deal in lokale buffer- en opvangbekkens over heel Vlaanderen die regenwater opvangen en opslagen, waar landbouwers in droge periodes als deze op kunnen terugvallen. Hier in Borgloon kunnen de tuinbouwers en fruittelers water oppompen uit het opvangbekken, goed voor bijna 500.000 liter water, waarmee ze hun velden kunnen besproeien. Zo besparen we massaal veel water dat zij anders zouden moeten oppompen uit lokale waterwegen of uit de grond.” 

Landbouwer capteert regenwater uit opvangbekken in Borgloon

 

Minister Demir bezoekt opvangbekken in Borgloon

Minder druk op kostbaar grondwater

Fruittelers en landbouwers van Borgloon kunnen nu water onttrekken uit een nieuwe regenwaterbuffer naast de site van BelOrta. Zo verbruiken ze minder grondwater en water uit lokale waterlopen. Die staan in droge periodes onder grote druk.

Via een parkeerstrook rijden tractoren langs het opvangbekken tot naast een beveiligde put. Met een app opent de landbouwer de put en kan hij regenwater onttrekken. De milieudienst van de stad Borgloon beheert de app en weet zo hoe vaak en door wie er regenwater wordt gebruikt.

Stad Borgloon: "Met de realisatie van dit opvangbekken neemt de stad Borgloon een pioniersrol voor waterhergebruik door onze landbouwers en fruittelers."

Opvangbekken voor regenwater in Borgloon

Blue Deal voor slimmer watergebruik

Voor dergelijke projecten ontvingen Borgloon en 19 andere steden en gemeenten investeringssteun van de Vlaamse Regering voor de Blue Deal. Op het openbaar domein vloeit het regenwater vaak af naar de riolering. De beschikbare gemeentelijke infrastructuur biedt nog veel kansen voor opvang en gebruik, bv. in de wasstraat van het gemeentelijk vervoerspark, voor de beregening van openbaar groen of als reserve voor waterintensieve sectoren in droge periodes zoals hier in Borgloon. De VMM coördineert het steunprogramma en treedt zo op als oplossingsgerichte partner.

Bekijk alle collectieve regenwaterprojecten »

De VMM, jouw oplossingsgerichte partner voor een klimaatbestendige leefomgeving.

» Over VMM

Logo's Blue Deal, Vlaanderen is water, Vlaamse Veerkracht en EU next generation

De Blue Deal is een programma dat de Vlaamse Regering lanceerde in de strijd tegen waterschaarste en droogte. Het programma bevat meer dan 70 acties en 400 projecten. Met de Blue Deal slaat Vlaanderen de weg in van minder verharding, meer vernatting en maximaal circulair watergebruik.

» Ontdek de volledige Blue Deal op bluedeal.vlaanderen

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.