Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Unieke belevingsplek met Zenneterras en speelbos in Halle

Unieke belevingsplek met Zenneterras en speelbos in Halle

21-06-2023
De Zenne is onlosmakelijk verbonden met Halle. Met de bouw van de Zenneterrassen maakt de Vlaamse Milieumaatschappij, met de stad Halle en het strategisch project Zennevallei, van de Zenne een waterloop die zich niet langer verstopt in de stad. Aan de oude Molensite in Eizingen vind je voortaan naast een ons derde Zenneterras ook een avontuurlijk speelbos.

De voorbije jaren werkten de VMM, de stad Halle en strategisch project Zennevallei hard aan meer zichtbaarheid voor de Zenne. De werken aan het eerste Zenneterras startten in augustus 2021, een kleine 2 jaar verder kunnen we nu het laatste inhuldigen.

groepsfoto inhuldiging zenneterras molensiteNaast eerdere Zenneterrassen aan het Albertpark en De Leide, kan je voortaan dus ook genieten van een terras aan de oude Molensite, vlakbij het Zennepad in Buizingen.  De locatie van de oude molen in het verdwenen Eizingen was vroeger een plek waar het gonsde van economische activiteit. Maar toen katoenweverij Vanham zijn activiteiten stopzette, verstilde de plek en kon de natuur er weer zijn gang gaan. De molensite groeide uit tot een verrassend stukje natuur op wandelafstand van de stad met een zwaaikom aan de Zenne waar zich vroeger een aanlegsteiger bevond. De stad kocht het terrein enkele jaren geleden om er een unieke belevingsplek van te maken.

Zo werd hier een rond terras in het water geplaatst. Dit terras -met de afmetingen van eenbeeld zenneterras molensite picknickplaats - leidt naar het midden van de waterloop met zicht op de oude watermolenmuren. Vlakbij dit Zenneterras vind je het Thérésiabos, een prachtig speelparadijs langs de Zenne. Kinderen klimmen en klauteren er op een stammentheater, een avonturenpad en een evenwichtsparcours. Zo gaan ze helemaal op in hun fantasiewereld. Ook liefhebbers van streetart kunnen op de oude molensite hun hartje ophalen. De restanten van de oude molen en de gaslichtfabriek werden voorzien van nieuwe muurschilderingen. Een extra troef met de vakantie in het verschiet!
(foto's : strategisch project Zennevallei)

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “De Zenne, die vrolijk door het Brabants landschap kronkelt, is een van de meest ondergewaardeerde rivieren van Vlaanderen. Om de Zenne meer te waarderen, heeft Vlaanderen geïnvesteerd in deze mooie terrassen langs de rivier, alsook in de waterkwaliteit die ondertussen sterk verbeterd is. De Hallenaars zullen opnieuw kunnen genieten van het kalme geklater van de rivier en van het groen middenin de stad. Ik hoop dat de toenemende waardering in Halle voor de Zenne de beleving en waterkwaliteit van de rivier verder ten goede zal komen.”

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.