De Vlaamse Milieumaatschappij maakte zopas de nieuwe metingen van de grondwaterstanden bekend. Daaruit blijkt dat in 54% van de meetplaatsen er een lage (36%) of zeer lage (18%) grondwaterstand wordt gemeten. 36% kent een normale grondwaterstand en 10% een hoge of zeer hoge grondwaterstand voor de tijd van het jaar. De meimaand was gemiddeld droger dan normaal, daardoor daalde in 86% van de meetplaatsen het grondwater. Ter vergelijking: op hetzelfde moment vorig jaar stond het grondwaterpeil op 51% van de meetplaatsen laag (23%) tot zeer laag (28%) voor de tijd van het jaar. In het warme voorjaar van 2020 stond het grondwaterpeil zelfs op 64% van de meetplaatsen laag (35%) of zeer laag (29%).
Bijna 90% van de officiële zwemzones aan de kust en in het binnenland krijgen de beoordeling 'uitstekend'. Dat blijkt uit de evaluatie van de zwemwaterresultaten van 2021. Ondertussen zijn de metingen van de VMM al opnieuw gestart, zodat je ook in het komende badseizoen met een gerust hart kunt gaan zwemmen.
Door de regen en de lage temperaturen van de voorbije twee weken is het voorlopig niet nodig om over te schakelen naar code oranje. De grondwaterstanden zijn verbeterd, de debieten in de waterlopen zijn wat hoger en het waterverbruik is verminderd. De Droogtecommissie behoudt code geel, met preventieve maatregelen zoals een captatieverbod om kwetsbare waterlopen te beschermen. Van een crisissituatie is op dit ogenblik dus geen sprake.
Uit onderzoek van VITO in samenwerking met de VMM blijkt dat in de buurt van Zwijndrecht en 3M PFAS aanwezig zijn in de lucht. Zowel de PFAS in zwevend stof als de PFAS in depositie werden gemeten.
De Vlaamse waterbedrijven melden dat ze voldoende watervoorraden hebben om de drinkwaterproductie te garanderen. Het kraanwaterverbruik stijgt, maar toont nog geen abnormaal hoog verbruik. De huidige droogte heeft daardoor voorlopig geen impact op de productie van kraanwater. Dat blijkt uit de geactualiseerde indicator bevoorrading kraanwater.
Door het riviercontract Bellebeek te ondertekenen, engageren 12 partners zich tot de uitwerking en
uitvoering van 41 acties verspreid over Affligem, Asse, Gooik, Lennik, Liedekerke, Roosdaal en Ternat. Het
riviercontract is het resultaat van een hechte samenwerking tussen waterbeheerders, overheden,
middenveldorganisaties, inwoners en andere partners. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “Dit
riviercontract illustreert mooi waar ik met de Blue Deal wil op inzetten: de droogteproblematiek op een
structurele manier aanpakken, met een verhoogde inzet van middelen en instrumenten. En vooral met de
betrokkenheid van iedereen: zowel lokale als Vlaamse overheid. Ik kijk uit naar de eerste resultaten.”
De nieuwe cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij tonen aan dat de voorbije droge weken gevolgen hebben voor de grondwaterstanden in Vlaanderen. Terwijl in april nog maar 51% van de meetplaatsen laag tot zeer lage grondwaterstanden telden voor de tijd van het jaar, is dat op 1 mei op 67% van de meetplaatsen. Dat is minder goed dan in 2021, maar vergelijkbaar met mei 2020 en dus minder dramatisch dan sommigen de voorbije dagen beweerden.
Tijdens het Congres Publieke Ruimte is de herinrichting van het speerpuntgebied Kalkense Meersen in de prijzen gevallen in de categorie 'landelijke projecten'. Het gebied in Laarne en Wichelen werd door de VMM en het Agentschap voor Natuur en Bos van een drooggepompt landbouwgebied omgevormd in een levend meersenlandschap, met als blikvanger een opnieuw opengelegde oude Scheldemeander.
Vorige zomer startte de VMM met werken aan de oude Demer stuw, de Grote Steunbeer, aan de Saspoort in Diest. De stuw wordt volledig vernieuwd om het waterpeil van de Demer te kunnen sturen en de échte Demer weer door het stadscentrum te laten stromen. Om de nieuwe doorstroomconstructie onder de R26 (Ring rond Diest) verder aan te leggen, geldt van maandag 25 april tot medio mei 2022 beurtelings verkeer ter hoogte van de Saspoort. Daarna gaat de Omer Vanaudenhovelaan een maand helemaal dicht en moet verkeer omrijden via de zuidzijde van de Ring.
De nieuwe cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij tonen aan dat de droge maand maart gevolgen heeft voor de grondwaterstanden in Vlaanderen. In 51% van de meetplaatsen worden lage (34%) tot zeer lage (17%) grondwaterstanden gemeten voor de tijd van het jaar. 40% vertoont een normale grondwaterstand en 9% kent een hoge (6%) tot zeer hoge (3%) grondwaterstand voor de tijd van het jaar. Op 10 april wordt voor de periode tot 20 april tussen 0,4 mm en 11,2 mm neerslag verwacht. "Dit toont nog maar eens aan dat de grondwaterstanden in Vlaanderen erg fragiel zijn en we alles op alles moeten blijven zetten om de Blue Deal verder uit te voeren op het terrein," reageert Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.