Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief

Overzicht

 Volg VMM via RSS

 

Grondwaterstanden op normaal peil voor tijd van het jaar

De grondwaterstand is in het overgrote deel van de meetplaatsen normaal, hoog of zeer hoog. In 77% van de meetplaatsen steeg het grondwater de afgelopen maand. In vergelijking met vorig jaar is de situatie een stuk beter. Begin maart 2021 hadden we in 60% van de meetplaatsen lage of zeer lage grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. Nu is dat slechts in 23% van de meetplaatsen het geval.

Lees verder...

Vuilvang haalt drijvend zwerfvuil uit Jeker in Tongeren

De Jeker in Tongeren kampt zoals veel van onze Vlaamse waterlopen met drijvend zwerfvuil. In 2020 plaatste de Vlaamse Milieumaatschappij er twee vuilvangen. Wat begon als een innovatief idee, is ondertussen een beproefd concept: in 2021 werd meer dan 18.000 kg afval uit de Jeker gevist. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir ontvangt vandaag haar Nederlandse collega-minister Sigrid Kaag in Tongeren om de goede werking ervan te tonen op het terrein.

Lees verder...

Werken aan de Berwijn in Moelingen pakken overstromingen aan

De Berwijn zorgde de voorbije jaren voor heel wat wateroverlast in de dorpskern van Moelingen. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) voert daarom werken uit aan de Berwijn. Door de waterdoorvoer in de dorpskern te verbeteren, wil de VMM tijdens hoogwaterperiodes lagere waterpeilen realiseren en de kans op overstromingen doen dalen.

Lees verder...

Grondwaterstanden in Vlaanderen op normaal peil

Op 61% van de meetplaatsen in Vlaanderen staat het grondwater normaal, hoog of zeer hoog voor de tijd van het jaar. Dat blijkt uit de maandelijkse cijfers die de VMM en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir vandaag bekendmaakten. “In de afgelopen, enorm natte maanden zijn de grondwatertafels ‘verwend’ geweest. Na de droge maand januari zijn de hoge grondwaterstanden nu opnieuw genormaliseerd. Dit bewijst dat het tij snel kan keren en elke druppel nog steeds telt”, reageert minister Demir. Ze blijft dan ook voluit inzetten op de uitvoering van haar Blue Deal op het terrein.

Lees verder...

Twee projectoproepen om circulair watergebruik te verhogen

De VMM lanceert twee nieuwe projectoproepen om het circulair gebruik van water te verhogen in de strijd tegen waterschaarste en droogte. Een voor collectieve regenwaterprojecten van lokale besturen. De andere voor bedrijven die op een veilige manier gebruik maken van effluent van een RWZI. Projectvoorstellen kunnen tot 7 maart 2022 ingediend worden.

Lees verder...

Vlaams drinkwater voldoet aan Europese norm PFAS

Op vraag van de VMM onderzochten de waterbedrijven van juni t.e.m. september 2021 het drinkwater op PFAS. Hieruit blijkt dat het Vlaamse drinkwater voldoet aan de Europese norm voor de 20 meest relevante individuele PFAS (PFAS-20). Bij geen enkele analyse wordt de Europese drinkwaternorm van 100 nanogram per liter voor PFAS-20 overschreden. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir rekent op continue investeringen van onze waterbedrijven om de normen te blijven halen.

Lees verder...

30-tal karpers afgevist voor sanering Grote Laak

De sanering van de Grote Laak is opgestart in mei 2021. De werken zijn gevorderd tot aan de Staatsbaan in Tessenderlo. In de buurt van de Staatsbaan liggen een aantal vijvers die door historische overstromingen van de Grote Laak met vervuild water en slib zijn aangetast. Ook de schoonmaak van deze vijvers maakt deel uit van het project.

Lees verder...

Informatiedrempel fijn stof overschreden

Er is vandaag veel fijn stof in de lucht. Omdat houtverbranding extra fijn stof in de lucht brengt, roepen we de bevolking op om geen hout te stoken als bijverwarming of om sfeer te creëren. Houtverbranding beperken heeft een belangrijke positieve impact op de gezondheid en op de luchtkwaliteit. Fijn stof inademen is schadelijk voor de gezondheid. Het is in het belang van de Vlaming zelf om zijn of haar houtverbranding in te perken.

Lees verder...

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.