Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Lucht / Zware metalen / Zware metalen en je gezondheid

Zware metalen en je gezondheid

De mens neemt zware metalen op door inademing of via water of voedsel (bv. groenten gekweekt in een tuin met zware metalen in de bodem). Bij hogere concentraties zijn zware metalen toxisch. De concentraties die de VMM in de omgevingslucht meet, veroorzaken geen acute effecten zoals opgesomd in de tabel.

Eén van de grootste vervuilers is lood, een stof die hersenen, nieren en het zenuwstelsel aantast. Vooral jonge kinderen zijn er gevoelig voor.

MetaalBronnenGezondheidseffect
Arseen industrie Long- en huidtumoren bij chronische vergiftiging; dikwijls fataal bij acute inname.
Cadmium industrie Acute longaantasting bij inademing; schade aan nieren en skelet; fataal bij chronische inname; verminderde vruchtbaarheid
Chroom industrie, verkeer Kankerverwekkend bij inademing van Cr6+
Koper industrie, verkeer, landbouw Acute long-leverschade bij inademing.
Kwik industrie Aantasting longen en zenuwstelsel bij inademing van elementair kwik; schade aan nieren en hersenen bij inname van vooral organische kwikverbindingen.
Nikkel industrie Allergie en irritaties bij huidcontact; kanker bij inname; astma bij inademing.
Lood industrie Schade aan maag en ingewanden, bloedarmoede; aantasting zenuwstelsel; groei- en leerstoornissen; verminderde vruchtbaarheid.
Zink industrie, verkeer Koorts bij acute inademing van metaaldamp.

De VMM meet de concentraties van zware metalen in de lucht en in het neervallend stof om een beeld te krijgen van de luchtkwaliteit met betrekking tot zware metalen in Vlaanderen. Daarnaast verzamelen we gegevens over de uitstoot en berekenen de bijdrages van tal van sectoren aan zware metalen in de lucht.

» Over VMM

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en milieurapportering zijn onze kerntaken.