Vlaanderen.be www.vmm.be

Hoge waterstanden

21/05/2024 - Na de regen van de afgelopen dagen in het oosten van Vlaanderen staan verschillende waterlopen nog boven hun waakstand. De wachtbekkens worden zo veel mogelijk geledigd om capaciteit vrij te maken voor het opvangen van de verwachte neerslag. Aangezien de komende dagen opnieuw neerslag wordt voorspeld en de bodem verzadigd is, kan de hoogwaterperiode blijven aanhouden.

Lees meer…
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Hoge grondwaterstanden en debieten begin mei

Hoge grondwaterstanden en debieten begin mei

08-05-2024
April was opnieuw veel natter dan gemiddeld. Het grondwaterpeil blijft zo hoog: op alle meetplaatsen registreert de VMM normale, hoge tot zeer hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. Het is van 2001 geleden dat het peil begin mei nog zo hoog stond. De 14-daagse gemiddelde debieten van de onbevaarbare waterlopen zijn hoog tot zeer hoog voor de tijd van het jaar.

Grondwaterstanden blijven hoog

April was een vrij warme, natte en sombere maand (KMI). Het gemeten neerslagtotaal in Ukkel (81,1 mm) bedraagt 174% van de normale waarde van 46,7 mm (1991-2020). De grondwaterstanden blijven daardoor hoog.

Op 5/05/2024 vertoonde 92% van de meetlocaties een hoge (38%) tot zeer hoge (54%) grondwaterstand voor de tijd van het jaar. 8% vertoonde een normale grondwaterstand voor de tijd van het jaar.

Voor een gelijkaardige situatie moeten we teruggaan tot mei 2001.

hoge relatieve grondwaterstanden mei 2024

Relatieve grondwaterstandsindicator met grondwaterpeilen begin mei 2024

Hoge 14-daags gemiddelde debieten

Ondanks de natte maart dalen de 14-daags gemiddelde debieten bijna overal. Op 7 april meten we op maar 1% van de meetplaatsen lage (1%) of zeer lage (0%) 14-daags gemiddelde debieten voor de tijd van het jaar. Op 59% van de meetplaatsen worden normale waarden gemeten en op 39% meten we hoge (36%) tot zeer hoge debieten (3%).

In vergelijking met februari was maart een minder natte maand. Dat verklaart de lagere van de 14-daags gemiddelde debieten tegenover begin vorige maand.

Download het toestandsrapport van 8 mei 2024

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.