Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Lucht / Dioxines en PCB's

Dioxines en PCB's

Dioxines ontstaan bij onvolledige of niet-efficiënte verbranding van organisch materiaal dat chloor bevat. Wanneer we bijvoorbeeld huisafval verbranden in de tuin, kunnen er zeer giftige stoffen vrijkomen die schadelijk zijn voor onze gezondheid. Ook sommige industriële processen kunnen ongewild dioxines produceren. Daarnaast bestaan er PCB’s (polychloorbifenylen)  die een zelfde werking hebben als dioxines.

Beide stoffen komen via de lucht in ons water en voedsel terecht. Ze zitten vooral in vetrijke voeding zoals vlees, vis, melk, kaas en eieren. Wanneer we die eten, komen die stoffen in ons lichaam. De stoffen stapelen zich op in ons vetweefsel en breken slechts langzaam af.

De VMM meet dioxines en PCB’s in neervallend stof. Zo bepalen we in welke mate dioxines en PCB’s uit de lucht kunnen neerslaan en of er een potentieel risico is tot opname via de voedselketen. Daarnaast brengen we ook de uitstoot van dioxines en PCB’s in kaart.

» Over VMM

Op deze infografiek tonen we de uitstoot die bij houtverbranding vrijkomt en geven we een overzicht van de gezondheidsrisico's. Daarnaast vergelijken we de uitstoot van een open haard, kachel, pelletkachel en een auto. Conclusie: houtverbranding produceert meer fijn stof dan wegverkeer in Vlaanderen.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en milieurapportering zijn onze kerntaken.