Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief

Overzicht

 Volg VMM via RSS

 

Op avontuur met Aero en Senso

Begin april begonnen onze Aerohelden aan hun opdrachten: 150 gezinnen die binnen het Europese project TransfAir 4 maand lang meten en experimenteren rond luchtkwaliteit. We volgen de avonturen met hun nieuwe vrienden Aero en Senso.

Lees verder...

Grondwaterstanden en debieten waterlopen

De VMM meet in de helft van haar meetplaatsen lage of zeer lage grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. De debieten van de onbevaarbare waterlopen zijn op de meeste plaatsen gedaald of stabiel gebleven. In 39% van onze meetplaatsen meten we lage of zeer lage debieten voor de tijd van het jaar.

Lees verder...

Afwegingskader droogte en waterschaarste

In periodes van waterschaarste is het cruciaal dat de gepaste maatregelen genomen worden. Door een team, onder leiding van prof. Patrick Willems en de VMM, is een afwegingskader gemaakt. Dat is geen zogenaamd afschakelplan, maar wel een instrument dat beslissingnemers op het terrein toelaat verschillende maatregelen tegenover elkaar af te wegen vooraleer ze knopen doorhakken. Zo kunnen ze de meest doordachte maatregelen nemen om de kans op waterschaarste en de gevolgen ervan te beperken. Er ging een intensief traject van onderzoek, studiewerk en overleg aan vooraf.

Lees verder...

Open Heulebeek in Gullegem

Grote veranderingen in Gullegem, deelgemeente van Wevelgem. Na o.a. de Demer in Diest en de Jeker in Tongeren, legt de VMM in Gullegem de Heulebeek open. Deze ingreep maakt deel uit van een meerjarenproject voor een nieuw ontmoetingscentrum en centrumplein.

Lees verder...

Nieuwe resultaten debieten waterlopen en grondwater

Op 62% van de locaties zijn de grondwaterstanden zeer laag (30%) tot laag (32%) voor de tijd van het jaar. Ook in meer dan de helft van de meetlocaties van het oppervlaktewaterdebiet worden lage tot zeer lage waarden voor de tijd van het jaar geregistreerd. Dat wijst op een duidelijk drogere toestand dan wat we op het einde van een gemiddelde winter verwachten.

Lees verder...

Ruiming vestinggrachten Menenpoort in Ieper

De VMM start dit najaar met de ruiming van 12.000 kubieke meter slib in de vestinggrachten van de Ieperse Menenpoort. De werken waren al eind 2018 gepland, maar doordat er meer potentiële explosieven aanwezig blijken over een grotere oppervlakte, werden de nodige veiligheidsmaatregelen genomen en de geplande ruimingsmethode grondig aangepast. De werken pakken verstoppingen, vissterfte, algengroei en zwerfvuil aan.

Lees verder...

Woningpas uitgebreid met waterinfo

Moet je aansluiten op riolering of zelf je afvalwater zuiveren? Die info vind je voortaan op jouw digitale woningpas. Ook nieuwe waterkeuringsattesten en rioolkeuringsattesten (vanaf 1 januari 2021) krijgen een plaatsje op de woningpas. Zo krijg je als eigenaar beter zicht op de waterhuishouding van jouw woning.

Lees verder...

Vier Wereldwaterdag met de Vlaamse Waterdagen

22 maart is het Wereldwaterdag en dat laten we niet zomaar voorbijdrijven! We bundelen de diverse initiatieven rond waterbeheer, -kwaliteit en beleving in de Vlaamse waterdagen van 20 tot 28 maart 2021. Wandelen of een fietstocht met je bubbel, of gewoon online vanuit je zetel. Er is voor elk wat wils op www.waterdagen.be.

Lees verder...

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.