Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Kritieke overstromingen in Demerbekken

Kritieke overstromingen in Demerbekken

19-07-2021
Boven de centrale en oostelijke bekkens zoals het Demer-, Dijle-, Maas-, Netebekken is er de voorbije dagen plaatselijk tot meer dan 100 mm regen gevallen. In de provincies Limburg en Vlaams-Brabant zijn de waterpeilen hierdoor sterk gestegen en doen zich nog kritieke overstromingen voor langs de traag reagerende waterlopen in het Demerbekken.

Demerbekken

Overal in het Demerbekken staan de waterpeilen in verschillende waterlopen hoog tot zeer hoog. Het Schulensbroek werd volledig gevuld (16 miljoen m³), de laatste bergingscapaciteit van Webbekomsbroek (3 miljoen m³) wordt momenteel aangesproken om bebouwing in Diest en langs de bevaarbare Demer te beschermen. Andere wachtbekkens in het gebied zijn eveneens maximaal gevuld (Hoeleden, Stevoort, Halen).

In Halen is het waterpeil van de Velpe zo’n 50 cm gedaald. Het waterpeil van de Gete is een 10 cm gedaald. Beide dalingen zullen zich in de loop van de dag langzaamaan doorzetten.

Op de Herk daalt het waterpeil in Stevoort gestaag. Alle wachtbekkens op de Herk zijn nog grotendeels gevuld. 

De waterpeilen op de Winge  en de Grote Losting in Rotselaar zijn verder langzaam aan het dalen.

Dijle- en Zennebekken

In Vlaams-Brabant is de Dijle in Sint-Joris-Weert en Korbeek-Dijle aan het dalen. Ook het peil in het wachtbekken van Egenhoven is ondertussen aan het dalen. Er wordt nog steeds gecontroleerd maximaal debiet door de Leuvense binnenstad gestuurd. Tevens wordt er in overleg met de Vlaamse Waterweg extra debiet afgevoerd naar het Kanaal Leuven-Dijle.

De VMM blijft de situatie opvolgen

 Er wordt de komende week geen noemenswaardige neerslag voorspeld. Door de langdurige neerslag kunnen de benedenlopen echter nog lang hun hogere waterstanden aanhouden. 

Meer info via waterinfo.be

 

 

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.