Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief

Overzicht

 Volg VMM via RSS

 

Kritieke overstromingen in het Demer- en Maas- en Dijlebekken

Sinds dinsdag is er zeer veel neerslag gevallen over het zuidoostelijk deel van Vlaanderen. Voeren werd het sterkst getroffen waar er tot 100 mm neerslag gevallen is over de afgelopen 48 uur. Hierdoor zijn langs de Voer en Berwijn historisch hoge waterstanden bereikt waarbij straten en woningen onder water komen. Op de Voer is het peil op de meeste plaatsen weer aanzienlijk gedaald. De daling op de Berwijn is ingezet. Er wordt geen nieuwe stijging verwacht, al blijft waakzaamheid belangrijk omdat er in de loop van de dag nog nieuwe onweders zich kunnen voordoen.

Lees verder...

Kritieke overstromingen in Voeren en alarmpeilen in het Demer- en Maas- en Dijlebekken

Sinds dinsdag is er zeer veel neerslag gevallen over het zuidoostelijk deel van Vlaanderen. Het is echter Voeren die het sterkst getroffen werd en waarbij tot 100 mm neerslag gevallen is over de afgelopen 24 uur. Hierdoor zijn langs de Voer en Berwijn historisch hoge waterstanden bereikt waarbij straten en woningen onder water komen. Op de Voer is het peil op de meeste plaatsen weer aanzienlijk gedaald. De daling op de Berwijn is ingezet. Er wordt geen nieuwe stijging verwacht.

Lees verder...

Kritieke overstromingen verwacht in het Demer- en Maasbekken

Sinds gisteren (dinsdag) tot donderdag wordt zeer veel neerslag voorspeld over het oostelijk deel van Vlaanderen. In het Demer- en Maasbekken worden neerslaghoeveelheden verwacht tussen 60 mm en 130 mm. De grootste hoeveelheid neerslag zal vandaag (woensdag) vallen. Gisteren (dinsdag) is er in het zuidoosten van Limburg al ruim 30 mm gevallen (plaatselijk tot 50 mm). De waterpeilen op enkele waterlopen in het zuidoosten van Limburg zijn hierdoor boven het waakpeil gestegen. Aangezien het in de tweede helft van de nacht minder geregend heeft, staat enkel op de Berwijn en de Kleine Herk het waterpeil op dit moment nog boven het waakpeil.

Lees verder...

Opeenvolgende droge zomers deden grondwaterstanden op 57% van de meetpunten dalen

De voorbije 20 jaar daalden de ondiepe grondwaterstanden op 70% van de meetplaatsen in Vlaanderen. Daarvan zijn vooral de opeenvolgende droge zomers de boosdoener, samen goed voor een daling van de grondwaterstanden op 57% van de meetplaatsen (tussen 2014 en 2020). Toch begint de maand juli met hogere grondwaterstanden dan vorig jaar. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers die Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir vandaag bekend maakt. Op meer dan 3 van de 4 meetplaatsen staat het grondwater op een normaal tot (zeer) hoog peil voor de tijd van het jaar. Op 22% van de meetplaatsen zijn de grondwaterstanden nog laag tot zeer laag voor de tijd van het jaar, terwijl dat een jaar geleden nog op 70 tot 80% van de meetplaatsen zo was. “Onze Blue Deal kwam overduidelijk geen dag te vroeg om Vlaanderen weerbaarder te maken tegen droogte en waterschaarste”, zegt Demir.

Lees verder...

Wateroverlast door vele regen

De voorbije nacht is er vooral in het zuidoosten van Vlaanderen tot meer dan 75 liter regen/m² gevallen. Vooral het Demerbekken en het zuidelijk deel van het Dijle- en Denderbekken zijn getroffen. Op verschillende plaatsen zijn waterlopen buiten hun oevers getreden. Waar nodig worden wachtbekkens gevuld.

Lees verder...

PFOS-metingen VMM

De Vlaamse Milieumaatschappij meet PFOS in oppervlaktewater, biota en waterbodem. Deze meetresultaten zijn publiek beschikbaar op de website van de VMM. De concentraties geven een beeld over de aanwezigheid van PFOS in de Vlaamse waterlopen. De VMM betreurt de berichtgeving, waardoor de perceptie wordt gewekt dat de VMM uitspraken doet over de impact van deze concentraties op de volksgezondheid.

Lees verder...

VMM vernieuwt

De VMM wil zich nog sterker opstellen als oplossingsgerichte partner. Zo willen we een positieve impact hebben op de Vlaamse leefomgeving en er mee voor zorgen dat die klimaatbestendig wordt. Samen met partners en belanghebbenden willen we resultaten behalen op het terrein en in het beleid en snel inspelen op de veranderende maatschappelijke noden. Hiervoor hebben we een nieuwe missie/visie ontwikkeld en onze volledige werking gereorganiseerd.

Lees verder...

Hoge ozonconcentraties

Vandaag en morgen verwachten we hoge ozonconcentraties in de lucht. De kans bestaat dat de Europese informatiedrempel van 180 microgram/m³ plaatselijk overschreden wordt.

Lees verder...

Nieuwe resultaten grondwater en debieten waterlopen

In mei was het natter en kouder dan normaal. Hierdoor zijn de freatische grondwaterstanden op ongeveer 3 van de 4 meetplaatsen normaal tot (zeer) hoog voor de tijd van het jaar. In 24% van de meetplaatsen zijn de grondwaterstanden nog laag tot zeer laag voor de tijd van het jaar. Ten opzichte van begin mei zijn de huidige 14-daags gemiddelde debieten (in absolute cijfers) van de onbevaarbare waterlopen op de meeste plaatsen tot wel 200% gestegen.

Lees verder...

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.