Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Vijf meanders aangesloten op de Kleine Gete

Vijf meanders aangesloten op de Kleine Gete

27-09-2021
Op 27 september leerde de zevende Demerdag aan de aanwezige gemeentelijke, provinciale en Vlaamse mandatarissen en water- en natuurbeheerders hoe ‘integraal waterbeleid’ zorgt voor klimaatadaptatie.

Op de 7de Demerdag werd de aansluiting van vijf meanders op de Kleine Gete ingehuldigd. In dit gebied van de Getes zorgen Regionaal Landschap Zuid-Hageland, de provincie Vlaams Brabant, de Vlaamse Milieumaatschappij, Natuurpunt Oost-Brabant en het Demerbekken de komende jaren voor een resem van dergelijke uitvoeringen op het terrein.

Verschillende initiatieven op het vlak van integraal waterbeleid

Een ander mooi voorbeeld is het Blue Dealproject van de aanleg van het natuurlijk overstromingsgebied ‘Den Bruel’ aan de rand van Zoutleeuw. Dat gebeurt via het strategisch project Getestreek, landinrichtingsproject Water-Land-Schap en de werking van natuurpunt Oost-Brabant rond robuuste valleien’. De aansluiting van de meanders op Kleine Gete is zo slechts één van de vele initiatieven van integraal waterbeleid in het gebied van de Getes. De deelnemers konden via presentaties en op excursies kennismaken met meerdere van deze initiatieven.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir over de 7de Demerdag: “De overstromingen van juli dit jaar en de droogte van de drie jaar voordien tonen aan dat we er met bufferbekkens alleen niet meer komen. We hebben nood aan meer natte natuur en natuurlijke valleien om overstromingen en droogte de komende jaren aan te pakken."

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.