Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Nog tot en met dinsdag kans op lokale wateroverlast

Nog tot en met dinsdag kans op lokale wateroverlast

26-07-2021
Nog tot en met dinsdag 27 juli worden regenzones met kans op lokaal onweer voorspeld. Bij intense neerslag op korte tijd kan plaatselijk wateroverlast optreden. Volg de waterstanden en voorspellingen voor de waterlopen op www.waterinfo.be.

Actuele toestand op maandag 26 juli

Na de overvloedige neerslag van vorige week zijn de waterpeilen op de meeste onbevaarbare waterlopen reeds aanzienlijk gedaald. Enkel in het Demerbekken blijven de waterpeilen in de omgeving van de wachtbekkens van Schulensbroek en Webbekomsbroek nog hoog. Op de boven- en zijlopen van de Demer is de volledige bergingscapaciteit van alle wachtbekkens beschikbaar. In de wachtbekkens Schulensbroek en Webbekomsbroek is respectievelijk 45 en 60% bergingscapaciteit vrijgemaakt.

Sinds deze maandagochtend trekken nieuwe onweersbuien over het westen van Vlaanderen. In de loop van de dag bereikt deze storing het centrum en oosten van Vlaanderen en kunnen ook hier intense buien ontstaan, met kans op onweer. Plaatselijk kan er wateroverlast optreden. Maandagnacht zou de neerslagintensiteit moeten afnemen.

Dinsdag trekt een nieuwe regenzone met onweersbuien van uit Frankrijk over ons land. De dagen nadien worden de buien minder intens en blijven de neerslaghoeveelheden beperkt.

Volg de waterstanden en voorspellingen op www.waterinfo.be »

VMM volgt de situatie op de voet op

Onze hydrologen volgen 24/24 de waterstanden, radarbeelden, neerslaghoeveelheden en weersvoorspellingen op. De werking van de stuwen en kleppen wordt pro-actief gecontroleerd. Bij mogelijke problemen op waterlopen wordt de situatie ook op het terrein opgevolgd en indien mogelijk ingegrepen om waterschade te voorkomen. De hulpdiensten en lokale overheden worden daarbij steeds verwittigd, zodat ook zij paraat zijn. Op www.waterinfo.be vind je steeds de meest actuele informatie.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.