Overzicht van het meest recente nieuws en evenementen over drinkwater.
Naast algemene maatregelen, hebben we een aanpak nodig om erosie sterk terug te dringen in specifieke gebieden. De VMM neemt daartoe initiatieven om samen met andere actoren in partnership op die plaatsen een duidelijk verschil te maken. Erosie moet in de eerste plaats brongericht aangepakt worden.
Welke normen gelden er voor sediment?
Er zijn momenteel geen normen vastgelegd die bepalen hoeveel sediment er mag zijn. In de basismilieukwaliteitsnormen voor oppervlaktewater staat dat er een grenswaarde is voor zwevende stof van 50 mg/l voor 90 % van de meetresultaten. Ter hoogte van de sedimentmeetstations meet de VMM een gemiddelde concentratie tussen de 14 en 30 mg/l (zie rapport sedimentmeetnet 2020). Maar bij intense regenbuien ligt de gemiddelde piekconcentratie van zwevende deeltjes tot wel 360 keer hoger dan deze concentraties.
De VMM meet continu sedimentconcentraties (= aantal gram sediment per liter) en sedimentvrachten (= hoeveelheid ton zwevende droge stof) in onze waterlopen zodat we de sedimentlast kunnen monitoren. We startten het sedimentmeetnet op de onbevaarbare waterlopen 20 jaar geleden op.
Sediment is van nature aanwezig in onze waterlopen, maar verschillende factoren kunnen ertoe leiden dat er een te grote aanvoer van sediment is. Vooral watererosie uit landbouwgebied, industriële en huishoudelijke lozingen en oevererosie veroorzaken sediment in grachten en waterlopen.
De neerslag van afgelopen weken heeft voor een lichte stijging van afvoeren en waterpeilen van de bevaarbare waterlopen gezorgd. De afvoeren zijn op de meeste plaatsen lager dan normaal voor de tijd van het jaar, maar niet uitzonderlijk laag.
In 2021 had 99,51% van het geleverde drinkwater door de waterbedrijven een goede kwaliteit. Dat loopt gelijk met 2020. De totale hoeveelheid geleverd drinkwater bleef ongeveer gelijk, zelfs terwijl het aantal inwoners toenam. Bij elk waterbedrijf was de hoeveelheid gelekt water lager dan in 2020. Momenteel voldoen 2 van de 6 waterbedrijven aan het streefdoel van de Blue Deal.
Het rapport duurzaam gebruik geeft een beeld van de hoeveelheden pesticiden die nog gebruikt worden op terreinen die beheerd worden door openbare besturen.
Door de recente neerslag blijven zowel bevaarbare en onbevaarbare waterlopen alsook de grondwaterstanden stabiel. Er zijn daarom geen bijkomende adviezen ten opzichte van twee weken geleden. Toen werd beslist om tijdelijke onttrekkingsverboden op de onbevaarbare waterlopen en in afgesloten meanders op te heffen.
In de nieuwe publicatie ‘Statistieken toepassing Algemeen Waterverkoopreglement 2021’ verzamelt de Vlaamse Milieumaatschappij een reeks indicatoren die een beeld geven over de waterarmoede in Vlaanderen.
De neerslag van de afgelopen weken zorgt voor een voorzichtig herstel van de debieten en waterpeilen van de onbevaarbare waterlopen en waterwegen. De neerslag zal evenwel niet resulteren in een structureel herstel van debieten en waterpeilen naar normale waarden voor de tijd van het jaar. Daarvoor zijn de opgebouwde neerslagtekorten veel te groot. Op de meeste locaties worden op de onbevaarbare waterlopen wel de minimale ecologische debieten en waterpeilen gehaald.