Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Drinkwater / Levering van drinkwater

Levering van drinkwater

In Vlaanderen staan de gemeenten in voor de openbare drinkwatervoorziening. Veel gemeenten doen hiervoor een beroep op een waterbedrijf, dat zorgt voor de levering van het kraanwater. Daarnaast zijn er ook private waterleveranciers met een waterwinning. Zij leveren drinkwater zonder gebruik te maken van het openbare waternet. De Vlaamse overheid houdt toezicht op beiden.

Openbare drinkwatervoorziening in Vlaanderen

Recht op aansluiting

Iedereen heeft het recht om aan te sluiten op het openbare waternetwerk. Het waterbedrijf of de gemeente kan deze aansluiting alleen weigeren om technische, juridische of economische redenen, bv. als de kwaliteit niet kan gegarandeerd worden, als er geen recht op doorgang is, of als de kostprijs veel te hoog ligt.

Sinds 1 januari 2018 zijn zes waterbedrijven actief in Vlaanderen:

  • AGSO Knokke-Heist
  • De Watergroep
  • Farys
  • IWVA
  • Pidpa
  • Water-link

De meeste gebouwen in Vlaanderen zijn aangesloten op het openbare waternetwerk, een beperkt aantal niet.

Is jouw woning nog niet aangesloten, en wil je weten of dat mogelijk is? Vraag het na bij het waterbedrijf van je gemeente.

Zoek hier op welk waterbedrijf water levert in jouw gemeente.

 

  

Private drinkwatervoorziening

Naast de openbare drinkwatervoorziening zijn er ook andere waterleveranciers met een waterwinning in beheer. Zij leveren drinkwater zonder het openbare waternet te gebruiken.

Private waterleverancier

Een private waterleverancier levert drinkwater uit een eigen (grond)waterwinning aan derden (andere gebruikers) als commerciële of openbare activiteit.

Bv. een huurwoning die niet aangesloten is op het openbare waternet, een school of een zorginstelling waar grondwater gebruikt wordt voor drinkwatertoepassingen. 

Private waterwinner

Een private waterwinner levert drinkwater uit een eigen waterwinning waaruit gemiddeld minder dan 10 m³ per dag gewonnen wordt of waarvan minder dan 50 personen gebruik maken. Het water wordt niet aan derden (andere gebruikers) geleverd in het kader van een commerciële of openbare activiteit.

Bv. een gezin dat opgepompt grondwater gebruikt voor drinkwatertoepassingen.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en milieurapportering zijn onze kerntaken.