Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Drinkwater / Vraag en aanbod kraanwater

Vraag en aanbod kraanwater

Om altijd kraanwater uit de kraan te krijgen, moet er genoeg grondwater en oppervlaktewater beschikbaar zijn, en moeten vraag en aanbod in evenwicht zijn.

Om kraanwater te produceren gebruiken de Vlaamse waterbedrijven grondwater of oppervlaktewater. Dit water wordt gezuiverd en verdeeld naar de klanten of naar een ander waterbedrijf.

De VMM volgt zowel de beschikbaarheid van het grondwater en oppervlaktewater, als de vraag naar kraanwater op.

Een lange periode van droogte kan het oppervlakte- en grondwater doen dalen. Een hittegolf doet de vraag naar kraanwater stijgen. Soms is er een piekverbruik, bv. als we ’s avonds allemaal een extra douche nemen. Op die momenten is de capaciteit van het distributienetwerk bereikt.

Aan iedereen kraanwater leveren, kan dan alleen als we water (zowel kraanwater, als regenwater, grondwater en oppervlaktewater) niet verspillen.

Indicator bevoorrading kraanwater

Via een indicator geeft de VMM de beschikbaarheid van kraantjeswater weer. We actualiseren deze indicator maandelijks, of als er reden is tot extra waakzaamheid, vaker. Zijn er zones in Vlaanderen waar het tijdelijk extra belangrijk is om zuinig met kraanwater om te gaan, dan melden we dit via een persbericht.

Bekijk de indicator bevoorrading kraanwater.

 

 

Levering verzekeren nu en in de toekomst 

Elke waterbedrijf kreeg van de overheid de opdracht om een leveringsplan en langetermijn-voorzieningsplan op te maken.

De leveringsplannen geven de overheid een beter inzicht in de organisatie van de openbare watervoorziening. Ze geven een overzicht van de winnings-, productie- en leveringsinfrastructuur en hun capaciteit, en beschrijven de werking bij normale en verstoorde omstandigheden.

De langetermijn-voorzieningsplannen voorspellen het verbruik en geven een overzicht van de geplande investeringen om de watervoorziening te blijven garanderen.

Lees hoe de bevoorrading van het kraanwater in Vlaanderen georganiseerd is.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en milieurapportering zijn onze kerntaken.