Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief

Overzicht

 Volg VMM via RSS

 

Watervriendelijke groenprojecten vallen in de prijzen

Gisteren hebben lokale besturen het tegen elkaar opgenomen in de finale van de Groene Lente. In de categorie 'Waterrobuust groen', gesponsord en mee gejureerd door de VMM, ging Brugge met de publieksprijs aan de haal. Gent, Vlaams-Brabant en Eeklo zijn de andere laureaten.

Lees verder...

Grensoverschrijdend wateroverleg Dijle en Laan

Waterlopen kennen geen grenzen. In 2015 vonden Vlaamse en Waalse waterbeheerders elkaar voor een betere samenwerking in het beheer van de Dijle, de Laan en hun zijlopen. De samenwerking werd gecoördineerd door de bekkensecretariaten van het Dijle-Zennebekken en het Demerbekken samen met Contrat de Rivière Dyle-Gete. De Vlaamse en Waalse waterbeheerders en betrokken partners wisselden er informatie uit en bespraken er concrete dossiers.

Lees verder...

Riviercontract moet overstromingsrisico verminderen

Om het overstromingsrisico in de Maarkebeekvallei drastisch te verminderen, hebben de Vlaamse Milieumaatschappij, Provincie Oost-Vlaanderen, Oudenaarde en Maarkedal de handen in mekaar geslagen. Dat engagement hebben ze in een riviercontract gegoten en op 1 december ondertekend.

Lees verder...

Nieuwe leidraad 'Pesticidenvrij ontwerpen'

Sinds 1 januari 2015 beheren alle openbare diensten (zoals gemeenten) hun terreinen pesticidenvrij. Ook voor bedrijven geldt een beperking op het pesticidengebruik. Maar hoe doe je dat ‘pesticidenvrij beheren’? Dat staat in ‘Pesticidenvrij ontwerpen’, een nieuwe brochure van de VMM.

Lees verder...

Informatieplicht overstromingsgevoeligheid

Recent kwam de informatieplicht over de ligging van vastgoed in overstromingsgevoelig gebied in de media. Die verplicht verkopers en verhuurders om kandidaat-kopers en huurders te informeren of een goed in overstromingsgevoelig gebied ligt.

Lees verder...

Klimaatverandering: de cijfers in een oogopslag

Dat de klimaatverandering nu al zichtbaar is, is geen nieuws meer. Maar wie weet dat de temperatuur in Vlaanderen effectief 2,4 °C hoger ligt dan 150 jaar geleden? De VMM verzamelde de kerncijfers en brengt die nu samen op een overzichtelijke webpagina. Elk onderdeel kan bovendien met een muisklik gedeeld worden met collega’s en vrienden.

Lees verder...

Kwaliteit drinkwater scoort ook in 2014 zeer goed

Elk jaar analyseert de VMM de resultaten van de strenge en frequente controles die de drinkwatermaatschappijen uitvoeren. Uit het rapport ‘Kwaliteit van het drinkwater 2014’ blijkt duidelijk: in 2014 voldoet het leidingwater in Vlaanderen in erg grote mate aan de wettelijk opgelegde kwaliteitseisen.

Lees verder...

Heffingsbiljetten voor gezinnen verstuurd

Elk Vlaams gezin betaalt mee om afvalwater te zuiveren. De meeste gezinnen betalen via een bijdrage op de factuur van hun watermaatschappij. Maar gezinnen met een eigen waterwinning (grondwater) en abonnees van Brabant Water betalen mee voor de zuivering van het afvalwater via de heffing op de waterverontreiniging. Die gezinnen ontvangen binnenkort het heffingsbiljet 2015 van de VMM in de bus.

Lees verder...

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.