Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Jobs / Jobs in de kijker / Persoonsgegevens zitten veilig bij de VMM dankzij Anja

Persoonsgegevens zitten veilig bij de VMM dankzij Anja

De VMM heeft altijd al aandacht gehad voor privacy. Maar sinds de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming is dat nog aangescherpt. Anja werd aangesteld als gloednieuwe Data Protection Officer en mocht de nieuwe wetgeving vertalen in de praktijk.

Coördinatie van gegevensverwerking

Anja aan haar bureau

Anja De Greve begon op 1 september 2018 aan de nieuwe uitdaging als DPO. Ze ziet toe op de veilige verwerking van privacygevoelige informatie en de correcte naleving van de nieuwe regelgeving van de AVG. Al is het bij een grote organisatie als de VMM eerst even zoeken bij welke handelingen precies persoonsgegevens verwerkt worden.

“Gelukkig kon ik rekenen op een stevige voorbereiding van mijn leidinggevende en weet ik inmiddels waar de VMM zoal mee bezig is,” vertelt Anja. “Ik ben bij de collega’s bekend als centraal aansprekingspunt voor alle vragen of meldingen over dataverwerking en informatieveiligheid. Ik zorg ook voor zoveel mogelijk sensibilisering door geregeld communicatieacties op te zetten."

Een transparante, veilige VMM

GDPR
"De meesten beseffen wel dat de overheid gegevens verwerkt voor het algemeen belang." 

Anja houdt ook een verwerkingsregister bij van alle taken waarbij persoonsgegevens worden gebruikt. “Dat overzicht zorgt voor een transparantere VMM en dient bovendien als controle-instrument voor de Gegevensbeschermingsautoriteit of de Vlaamse Toezichtscommissie”, zegt Anja. 

Daarnaast bekijkt ze of alle gegevensverwerking wettelijk verloopt. “We moeten er bijvoorbeeld over waken dat er niet per ongeluk persoonsgegevens in onze open data sluipen. Maar een menselijke fout is nooit uit te sluiten, en dan is het een zaak om onze interne procedure correct te volgen. Zo ver is het gelukkig nog niet moeten komen."

"We krijgen extern heel weinig meldingen binnen over gegevensverwerking. Dat heeft misschien te maken met het betrouwbare imago dat je als overheidsorganisatie uitdraagt. Je gaat niet zomaar uit je rol treden of het vertrouwen van burgers schenden. Bovendien beseffen de meesten wel dat de overheid gegevens verwerkt voor het algemeen belang.”  

Extra uitdaging voor Anja

Anja aan het werk“Uit ervaring weet ik dat mensen met een beperking het moeilijker hebben op de arbeidsmarkt, dus voorbehouden betrekkingen zijn zeker een meerwaarde.”

Niet alleen de nieuwe job was een uitdaging voor Anja, ze wordt ook elke dag geconfronteerd met haar fysieke beperking.

“De vacature als DPO bij de VMM stond open als voorbehouden betrekking. Dat wil zeggen dat voor deze job kandidaten met een beperking voorrang kregen op andere kandidaten. Uit ervaring weet ik dat mensen met een beperking het moeilijker hebben op de arbeidsmarkt. Daarom zijn voorbehouden betrekkingen zeker een meerwaarde.”

Door enkele aanpassingen aan het gebouw kan ze zich als rolstoelgebruiker nu vlot en zelfstandig verplaatsen. Ook de collega’s merken dat. Zo gebruikt iedereen nu een drukknop om de verschillende toegangsdeuren automatisch te openen. Een toilet is ook uitgerust met een handgreep, een lift was er al.

“Dankzij plaats- en tijdsonafhankelijk werken, werk ik een of twee dagen per week thuis. Het is een gemak om dan geen vervoer te moeten voorzien. Op kantoor en thuis heb ik het nodige IT-materiaal. Zo hoef ik niets mee te sleuren tussen het werk en thuis. Op de collega’s kan ik ook altijd rekenen, zij zijn erg vriendelijk en behulpzaam.”

Heb je vragen over privacy bij de VMM?
Lees onze privacyverklaring op https://www.vmm.be/privacy of stuur een mail naar informatieveiligheid@vmm.be.

De Vlaamse Milieumaatschappij is een overheidsagentschap, actief op drie domeinen: lucht, water en milieu. We helpen schadelijke effecten bij watersystemen en in de atmosfeer voorkomen, beperken en ongedaan maken. We rapporteren over de toestand van het leefmilieu en zetten ons in om de doelstellingen van het integraal waterbeleid te realiseren.

» Over VMM

Dit is een officiële website van de Vlaamse overheid