Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Beheer waterlopen / Hakhoutbeheer

Hakhoutbeheer

Voor gezonde waterlopen, met een rijke biodiversiteit zowel in als langs het water moet de begroeiing langs de oevers soms aangepakt worden. Dat doen we met ‘hakhoutbeheer’. Struiken en bomen worden vlak boven de grond afgezaagd, zodat ze verjongen en de waterloop terug meer licht krijgt.

Hakhoutbeheer is een eeuwenoude vorm van goed beheer van bomen en struiken. Het snoeien lijkt op het eerste zicht drastisch, maar na enkele maanden komen alweer nieuwe scheuten tevoorschijn.

De bomen en struiken worden tot 10 à 20 cm boven de grond afgezaagd zodat ze weer kunnen uitgroeien tot een jong, dicht en vitaal groenscherm. Waar mogelijk blijft om de 20 meter een gezonde boom staan. Na twee jaar sluit de beplanting opnieuw en is er een volwaardige, groene buffer.

Hakhoutbeheer is een repetitief onderhoudswerk. Om de 9 à 15 jaar worden de houtkanten langs de waterlopen afgezaagd.

Antitankgracht na hakhoutbeheerBeeld van de waterloop na enkele maanden

Resultaat van hakhoutbeheer na 2 jaar

Beeld van de waterloop na twee jaren

Waarom hakhoutbeheer?

  • Verjongen van bomen en struiken.
  • Biodiversiteit: de oevers en de waterloop krijgen terug meer licht, waardoor planten en waterleven nieuwe kansen krijgen.
  • Zichtbaar maken van de waterloop, zodat wandelaars en fietsers er meer van kunnen genieten. Voor een aantal waterlopen is dit zelfs een deel van een groter landschapsbeheerplan.
  • Veiligheid: voorkomen van afbrekende takken bij oudere bomen (stormgevaar).

De VMM beheert de onbevaarbare waterlopen, met inbegrip van investeringen, onderhoud, toezicht en ecologisch waterbeheer.

>> Over VMM

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.