Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Lucht / Stikstof / Stikstofdioxide - passieve samplers

Stikstofdioxide gemeten met passieve samplers

Naast de metingen met automatische monitoren meet de VMM sinds 2017 ook NO2 met passieve samplers in de twee grootste Vlaamse steden Antwerpen en Gent.

Laatst bijgewerkt: september 2021
Actualisatie: Jaarlijks

toestandPassieve samplers versus monitoren

De automatische monitoren meten volgens de Europese referentiemethode. Passieve samplers niet, maar ze worden wel gekalibreerd ten opzichte van deze referentiemethode. De jaargemiddelden bekomen met passieve samplers voldoen aan de Europese criteria voor ‘indicatieve metingen’. We spreken daarom van ‘indicatieve jaargemiddelden’. Passieve samplers laten toe om metingen uit te voeren op plaatsen waar er geen ruimte is voor een vast meetstation, zoals in street canyons. De resultaten van de passieve samplers dienen ook om de modelresultaten te valideren en te verbeteren.

evolutieMeetlocaties

In Antwerpen en Gent werd er telkens op een 20-tal plaatsen gemeten met passieve samplers op verschillende locatietypes:

  • in street canyons
  • langs drukke invalswegen
  • op achtergrondlocaties

toestandToestand in 2020

Voor het eerst sinds de start van de metingen maten we geen enkele overschrijding van de jaargrenswaarde. De voorbije jaren zagen we nog wel in beide steden overschrijdingen van de jaargrenswaarde op meetplaatsen met weinig verdunning (street canyons) en/of veel verkeer.

Gemiddeld daalden de metingen met passieve samplers in Antwerpen en Gent met 8 µg/m3 of 24 % ten opzichte van 2019.

Naast de algemene dalende trend speelt in 2020 ook de invloed van de coronamaatregelen waardoor er minder uitstoot van verkeer en industrie was.

InfoMeer informatie

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.