Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Contact / Veelgestelde vragen / FAQ binnen stoken / Zijn er normen of wetgeving voor de schouwmond van een kachel of ketel op vaste brandstof?

Zijn er normen of wetgeving voor de schouwmond van een kachel of ketel op vaste brandstof?

Er is geen algemeen geldende wetgeving in Vlaanderen voor de locatie van schouwmonden van huishoudelijke houtverwarming. Wel is er een ’leidraad voor het voorkomen en beperken van hinder van rook’ afkomstig van huishoudelijke houtverwarmingstoestellen opgemaakt.

Daarin vind je richtlijnen voor de correcte plaatsing van rookgaskanalen en ventilatie-openingen, de locatie van hun uitmonding in de omgeving voor een snelle verdunning van de rookgassen en het voorkomen of beperken van de hinder bij het binnentrekken van rook via ventilatie-openingen, bij jezelf of bij de buren. De 'samenvatting van de leidraad' bied je een gebruiksvriendelijk overzicht van de toepasselijke richtlijnen.

Raadpleeg de leidraad»

 

 

Er zijn ook NBN-normen die voorschriften bevatten voor de afvoer van rookgassen, maar die zijn meestal gericht op andere toepassingen (centrale verwarming, toestellen op gas) en deze normen zijn niet steeds juridisch bindend.

Ook vanuit de gemeenten en steden kunnen er specifieke bepalingen over de plaatsing van schouwmonden opgelegd zijn via de lokale stedenbouwkundige verordeningen en/of politiereglementen. Om te weten of in jouw gemeente specifieke bepalingen over de plaatsing van schouwmonden gelden, contacteer je best de dienst stedenbouw of de milieudienst van je gemeente.

De ‘samenvatting van de leidraad biedt je een gebruiksvriendelijk overzicht van de toepasselijke richtlijnen.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.