Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Contact / Veelgestelde vragen / FAQ binnen stoken / Mag ik hout van klusjes in huis en tuin opstoken deze winter?

Mag ik hout van klusjes in huis en tuin opstoken deze winter?

Nee, houtafval dat je over hebt na het klussen (zoals houten meubels, geverfde ramen, een oud buitenspeeltuig) mag je thuis niet verbranden. Enkel onbehandeld stukhout kan door een particulier worden gebruikt als stookhout. Het hout mag enkel mechanisch zijn bewerkt. Dus geen geverfd, gevernist of samengesteld hout.

Het houtafval dat je verzamelde kan je naar het recyclagepark brengen. Daar wordt het houtafval afhankelijk van de behandeling in verschillende fracties ingezameld. Zo proberen we afvalstoffen zo lang mogelijk in de materialenkringloop te houden.

Van houtafval van meubels of geverfde ramen, kunnen spaanplaten worden gemaakt. De in Vlaanderen gemaakte spaanplaten bestaan voor meer dan 85% uit afvalhout (Fedustria)

Houtafval dat niet meer als materiaal kan gerecycleerd worden, zoals houtafval van buitentoepassingen, wordt gebruikt om energie op te wekken. De installaties waarin dit houtafval wordt verbrand zijn uitgerust met een uitgebreide rookgasreiniging en een recuperatie van warmte en elektriciteit. Op die manier kan de energie-inhoud van dit houtafval op een milieuverantwoorde wijze worden teruggeleverd aan de Vlamingen.

Wat mag je wel thuis verbranden in je kachel?

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.