Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Contact / Veelgestelde vragen / FAQ binnen stoken

FAQ binnen stoken

kachels, uitstoot, wetgeving, hout verbranden

Hoeveel stoot een houtkachel werkelijk uit?

Hoeveel fijn stof een houtkachel werkelijk uitstoot, hangt in grote mate af van de kwaliteit van het hout en de manier waarop je je kachel gebruikt. Moderne kachels hebben vaker technologie die de uitstoot kan verminderen. Maar ook daar ligt de werkelijke uitstoot hoger dan wat de officiële testen aangeven.

Lees verder...

Wat als je wil stoken? Tips om uitstoot te beperken

Hout stoken voor de verwarming van je woning of gewoonweg voor de gezelligheid is minder onschuldig dan het lijkt. Het zorgt voor de uitstoot van schadelijke stoffen en kan zo geurhinder en gezondheidsproblemen veroorzaken voor jezelf en je buren. Als je toch wil stoken met hout of je hebt geen alternatief, kan je nog altijd heel wat uitstoot voorkomen. We zetten de belangrijkste tips voor het stoken met hout en pellets voor jou op een rijtje.

Lees verder...

Wat zijn goede alternatieven om te verwarmen?

Verwarmen kost hoe dan ook energie. In de eerste plaats is het dus belangrijk om je nood aan verwarming zo laag mogelijk te houden. Dit kan je bereiken door je woning zo goed mogelijk te isoleren. Je kan hiervoor inspelen op de isolatiewaarde van zowel je dak, muren, vloer of kelder als je ramen.

Lees verder...

Wat mag ik verbranden in mijn kachel?

In huishoudelijke stooktoestellen zijn toegelaten: stukhout, gecertificeerde houtpellets (geperst houtstof), houtbriketten (geperst hout), fossiele vaste brandstoffen (steenkool), onbehandeld houtafval met een watergehalte van maximaal 20 %.

Lees verder...

Wanneer geven we stookadvies?

Wanneer de gemiddelde, gemeten fijnstofconcentratie in Vlaanderen tijdens de laatste 24u te hoog is en er geen verbetering voorspeld wordt, geeft de VMM een stookadvies.

Lees verder...

Hoe kan ik een kachel kopen met zo weinig mogelijke uitstoot en hinder naar de omgeving?

Bij aankoop van een kachel vraag je best advies aan een professionele verkoper of verdeler van kachels over het type en vermogen van de houtkachel, het gebruik en onderhoud ervan en de plaatsing van de schouwmond. De uitstoot van een kachel op hout of vaste fossiele brandstof wordt niet alleen bepaald door de kwaliteit van het toestel, maar ook door de kwaliteit van de brandstof en de manier van stoken.

Lees verder...

Wat is een allesbrander?

“Allesbrander" is eigenlijk een slecht woord: in een allesbrander mag je niet alles verbranden. Maar terwijl een gewone houtkachel uitsluitend geschikt is om hout te verbranden, werkt een allesbrander, ook wel multibrandstofkachel genoemd, ook met bruinkoolbriketten en kolen.

Lees verder...

Schoorsteen reinigen?

Heb je een schoorsteen die is aangesloten op een cv-installatie? Dan zijn er andere regels dan bijvoorbeeld voor een schoorsteen van een open haard.

Lees verder...

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.