Hoe schadelijk is hout verbranden?
De impact van houtverbranding op de luchtkwaliteit in een woonomgeving kan lokaal erg hoog oplopen.
De impact van houtverbranding op de luchtkwaliteit in een woonomgeving kan lokaal erg hoog oplopen.
We verwarmen met z'n allen massaal onze huizen en dat speelt een niet te onderschatten rol in de uitstoot van luchtvervuilende stoffen.
Hoeveel fijn stof een houtkachel werkelijk uitstoot, hangt in grote mate af van de kwaliteit van het hout en de manier waarop je je kachel gebruikt. Moderne kachels hebben vaker technologie die de uitstoot kan verminderen. Maar ook daar ligt de werkelijke uitstoot hoger dan wat de officiële testen aangeven.
Hout stoken voor de verwarming van je woning of gewoonweg voor de gezelligheid is minder onschuldig dan het lijkt. Het zorgt voor de uitstoot van schadelijke stoffen en kan zo geurhinder en gezondheidsproblemen veroorzaken voor jezelf en je buren. Als je toch wil stoken met hout of je hebt geen alternatief, kan je nog altijd heel wat uitstoot voorkomen. We zetten de belangrijkste tips voor het stoken met hout en pellets voor jou op een rijtje.
Verwarmen kost hoe dan ook energie. In de eerste plaats is het dus belangrijk om je nood aan verwarming zo laag mogelijk te houden. Dit kan je bereiken door je woning zo goed mogelijk te isoleren. Je kan hiervoor inspelen op de isolatiewaarde van zowel je dak, muren, vloer of kelder als je ramen.
Hier vind je per model de gemiddelde fijnstof-uitstoot terug. Ter vergelijking vind je er ook de uitstoot van decentrale verwarming op stookolie en gas.
In huishoudelijke stooktoestellen zijn toegelaten: stukhout, gecertificeerde houtpellets (geperst houtstof), houtbriketten (geperst hout), fossiele vaste brandstoffen (steenkool), onbehandeld houtafval met een watergehalte van maximaal 20 %.
Het binnendringen van rookgassen in je woning of bij je buren via ventilatiesystemen, luchtroosters of ramen is een belangrijke bron van hinder in Vlaanderen. We bieden je een leidraad aan om de hinder te voorkomen of beperken.
Wanneer de gemiddelde, gemeten fijnstofconcentratie in Vlaanderen tijdens de laatste 24u te hoog is en er geen verbetering voorspeld wordt, geeft de VMM een stookadvies.
In Vlaanderen is er geen algemeen verbod op houtverbranding in kachels en haarden op deze dagen. Gemeenten kunnen wel een tijdelijk verbod opnemen in hun gemeentelijke politiereglement.
Er is geen algemeen geldende wetgeving in Vlaanderen voor de locatie van schouwmonden van huishoudelijke houtverwarming. Wel is er een ’leidraad voor het voorkomen en beperken van hinder van rook’ afkomstig van huishoudelijke houtverwarmingstoestellen opgemaakt.
Voor kachels en open haarden op vaste brandstof bestaat geen wettelijke verplichting voor het onderhoud van het toestel en de schouw. Bij frequent gebruik laat je de schouw best minstens één keer per jaar reinigen door een vakman. Voor ketels op vaste brandstof bestaan wel onderhoudsverplichtingen
Voorlopig is nog technologische ontwikkeling nodig om filtertechnieken algemeen toepasbaar te maken voor kachels en ketels op vaste brandstof.
In uitvoering van de Europese Ecodesign-richtlijn zijn in 2015 op Europees niveau energie-efficiëntie-emissie-vereisten voor stikstofoxiden, stof, koolstofmonoxide en gasvormige organische verbindingen goedgekeurd voor ketels en kachels op vaste brandstof die binnen de EU op de markt gebracht worden.
Bij aankoop van een kachel vraag je best advies aan een professionele verkoper of verdeler van kachels over het type en vermogen van de houtkachel, het gebruik en onderhoud ervan en de plaatsing van de schouwmond. De uitstoot van een kachel op hout of vaste fossiele brandstof wordt niet alleen bepaald door de kwaliteit van het toestel, maar ook door de kwaliteit van de brandstof en de manier van stoken.
“Allesbrander" is eigenlijk een slecht woord: in een allesbrander mag je niet alles verbranden. Maar terwijl een gewone houtkachel uitsluitend geschikt is om hout te verbranden, werkt een allesbrander, ook wel multibrandstofkachel genoemd, ook met bruinkoolbriketten en kolen.
Bekijk de pagina's over milieuhinder op de website van het departement Omgeving.
Heb je een schoorsteen die is aangesloten op een cv-installatie? Dan zijn er andere regels dan bijvoorbeeld voor een schoorsteen van een open haard.
Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.