Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Contact / Veelgestelde vragen / FAQ binnen stoken / Aan welke uitstootnormen moeten kachels en ketels op vaste brandstof voldoen?

Aan welke uitstootnormen moeten kachels en ketels op vaste brandstof voldoen?

In uitvoering van de Europese Ecodesign-richtlijn zijn in 2015 op Europees niveau energie-efficiëntie-emissie-vereisten voor stikstofoxiden, stof, koolstofmonoxide en gasvormige organische verbindingen goedgekeurd voor ketels en kachels op vaste brandstof die binnen de EU op de markt gebracht worden.

Voor ‘ketels op vaste brandstof’ zijn deze eisen ingegaan op 1 januari 2020. Voor ‘kachels op vaste brandstof’ zijn deze eisen ingegaan in op 1 januari 2022.

Tot die datums golden de eisen en bepalingen uit een Belgisch Koninklijk Besluit uit 2010. Huishoudelijke verwarmingsapparaten op vaste brandstof (dus zowel stukhout, houtpellets als steenkool) die in België nieuw op de markt gebracht werden, moesten een labotest ondergaan. Als ze niet voldeden aan de voorwaarden uit het Koninklijk Besluit, mochten ze in België niet verkocht worden. Bij aankoop van een kachel beschikte je dus meteen over de resultaten van de labo-testen.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.