Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Contact / Veelgestelde vragen / FAQ binnen stoken / Bestaat er een stookverbod bij slecht weer of slechte luchtkwaliteit?

Bestaat er een stookverbod bij slecht weer of slechte luchtkwaliteit?

In Vlaanderen is er geen algemeen verbod op houtverbranding in kachels en haarden op deze dagen. Gemeenten kunnen wel een tijdelijk verbod opnemen in hun gemeentelijke politiereglement.

Bij slecht weer zoals mist, windstil weer en een temperatuursinversie, is de kans op geur- en rookhinder door kachels erg groot. Er is dan immers weinig natuurlijke trek in de schouw, waardoor het risico op een slechte verbranding toeneemt. Bovendien kan de  rook uit de schouw zich slechts beperkt verspreiden in de atmosfeer, waardoor hij blijft hangen ter hoogte van de woning.  

Bij erg slechte luchtkwaliteit geeft de Vlaamse Milieumaatschappij een stookadvies. Dit is echter geen verbod. We roepen de bevolking dan wel op om enkele dagen geen hout te stoken in haarden of kachels. 

Verschillende gemeenten in Vlaanderen hebben wel een stookverbod in open haarden en houtkachels ingevoerd, dat geldt bij ongunstige weersomstandigheden. Deze gemeenten hebben in hun gemeentelijke politiereglement een tijdelijk stookverbod opgenomen. Een uitzondering hierop wordt gemaakt voor het verbranden in kachels en open haarden voor verwarming van ruimten die niet over een centrale verwarming of olie- of gasgestookte decentrale verwarming beschikken. Je kan bij de milieudienst van je gemeente terecht om te achterhalen of er in jouw gemeente een tijdelijk stookverbod van kracht is.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.