Vorige maand riep Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir lokale besturen op om rioleringsprojecten – die onze waterkwaliteit vooruit helpen – niet langer uit te stellen. Gemeenten dienden daarop maar liefst 180 rioleringsprojecten in, goed voor 291 miljoen euro aan investeringen. De Vlaamse overheid zorgt met een investering van 158 miljoen euro voor een forse hefboom.
In het Schulensbroek herstelt de Vlaamse Milieumaatschappij de natuur, samen met Natuurpunt, het Agentschap Natuur en Bos en Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren. Het gebied wordt ingericht als een rietmoeras en zal bufferend werken in tijden van klimaatopwarming. Het leefgebied van zeldzame dier- en plantensoorten wordt hersteld en er worden mogelijkheden voor kwaliteitsvolle recreatie gecreëerd. De werken kaderen in het Europese Life Delta project.
In de PANO-reportage ‘Riolering, nu’ stelden onderzoeksjournalisten van de VRT vorige week vast dat 400.000 woningen in Vlaanderen nog niet aangesloten zijn op de riolering. Dagelijks vloeien er zo nog miljoenen liters afvalwater ongezuiverd de natuur in. “Dat leidt soms tot onaanvaardbare en zelfs illegale situaties”, legt onze woordvoerster Katrien Smet uit in de reportage.
Wil je een bemaling melden? Of moet je een omgevingsvergunning aanvragen en moet daarbij een bemalingsnota opgesteld worden? Dan heb je vast al gedacht: hoe begin ik hieraan? De VMM heeft een nieuwe rekentool waarmee op eenvoudige wijze het debiet van een bemaling en de invloed van de bemaling op de grondwaterstanden in de omgeving kan berekend worden.
Om burgers in staat te stellen zelf fosfaat in de lokale waterlopen te meten, werd binnen het Europese Sullied Sediments project de ‘RiverDipp app’ ontwikkeld. Daarbij kunnen vrijwilligers, de zogenaamde ‘RiverDippers’ met behulp van hun smartphone en PADs zelf stalen nemen en de resultaten doorsturen.
In ’s Gravenvoeren creëerden werken aan de riolering de kans om inwoners én bezoekers meer van hun geliefde Voer te laten genieten én hen beter te beschermen tegen wateroverlast. Die kans hebben we samen met de gemeente Voeren en Aquafin niet laten liggen natuurlijk.
Uit onze meest recente berekeningen en metingen blijkt dat 67% van de freatische grondwaterstanden nog steeds zeer laag of laag zijn voor de tijd van het jaar. Het freatische grondwater bevindt zich dit jaar in een gelijkaardige toestand als op hetzelfde tijdstip vorig jaar. Ten opzichte van vorige maand zijn de (absolute) peilen van het freatisch grondwater op het merendeel van de locaties (70%) gestegen.
De situatie van het freatische grondwater is nog steeds lager dan normaal: op 4 oktober zijn er op 65% van onze meetlocaties lage of zeer lage grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. De regen die in Vlaanderen viel vanaf 23 september zorgde wel voor een stijging van de grondwaterstanden en de debieten van de onbevaarbare waterlopen.
De voorbije jaren werkte de VMM als partner binnen het BE-GOOD project mee aan het toegankelijker en herbruikbaar maken van overheidsinformatie. De VMM ontwikkelde binnen dit project de ‘Schoonste Lucht Route’ en de ‘Afvalwatertracing‘. Twee belangrijke realisaties die aan bod kwamen tijdens het slotevent op 23 september.
De voorbije jaren nam de uitstoot van heel wat stoffen af. Dat weerspiegelt zich in de luchtkwaliteit, die in 2019 beter was dan een tiental jaar geleden. Er zijn wel nog negatieve effecten voor de gezondheid en de vegetatie.