Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / Februari 2024 / Realtime metingen luchtkwaliteit: hulpinstrument bij evaluatie mobiliteitsmaatregelen

Realtime metingen luchtkwaliteit: hulpinstrument bij evaluatie mobiliteitsmaatregelen

22-02-2024
Sinds de start van 2024 houdt de stad Gent de luchtkwaliteit nauwlettend in de gaten met behulp van 15 nieuwe sensorboxen die realtime metingen uitvoeren. De sensoren zijn ontworpen om de hoeveelheid stikstofdioxide (NO2) in de lucht te meten, een schadelijke stof voornamelijk afkomstig van wegverkeer. De komende twee jaar worden de sensoren op verschillende locaties in Gent ingezet. De VMM bewaakt de kwaliteit van de sensoren en biedt toegang tot de resultaten.

Kwaliteitsbewaking door de VMM

De uitrol van de sensoren, inclusief het beheer van de aankoopprocedure, werd verzorgd door de Vlaamse Milieumaatschappij, die ook verantwoordelijk is voor de kwaliteitsbewaking van de toestellen. Aan het einde van vorig jaar werden de Kunak-sensorboxen uitvoerig getest op het meetstation van Borgerhout om te verzekeren dat ze voldeden aan de vooraf bepaalde kwaliteitseisen. Na de tests verhuisden de sensoren naar de Dampoort-wijk in Gent voor de start van de eerste metingen.

De VMM blijft de kwaliteit van de sensoren verder bewaken en zorgt ervoor dat de resultaten in realtime beschikbaar zijn via het dataplatform van Samen voor Zuivere Lucht. Bovendien voeren we regelmatig analyses uit en interpreteren we de resultaten om nauwkeurige inzichten te verkrijgen om een waardevolle bijdrage aan de luchtkwaliteit in Gent te kunnen leveren.

Ook de schepen van Milieu en Klimaat van de stad Gent reageert positief. 'De Stad Gent zet volop in op een betere luchtkwaliteit. Dit is cruciaal voor de gezondheid van alle Gentenaren. Samen met de VMM onderzoeken we nu hoe realtime monitoring hiertoe kan bijdragen. De nieuwe sensoren laten ons toe beleidsmaatregelen zoals wijkmobiliteitsplannen en schoolstraten te evalueren en te visualiseren.'

Doel van het project

CitytraqMet het project onderzoeken de stad Gent en de VMM of realtime sensormetingen bruikbaar zijn voor de evaluatie van mobiliteitsmaatregelen. Via een gerichte aanpak kan de luchtkwaliteit in de stad efficiënter gemonitord worden. Het project draagt ook bij aan de wetenschappelijke kennis rond luchtkwaliteitssensoren en hun gebruik in beleid.

CityTRAQ

Het project in Gent wordt uitgevoerd binnen het Europese LIFE CityTRAQ-project, waarbij de VMM samen met vijf partners pilootprojecten en sensormetingen opzet in stedelijke context om de luchtkwaliteit te meten en beleidsmaatregelen te simuleren. Het is de bedoeling dat lokale besturen op termijn de elementen, inzichten en bevindingen uit het project kunnen kopiëren om zo eigen luchtbeleidsplannen of -maatregelen kunnen opstellen en testen.

Raadpleeg de meetgegevens van de sensoren in Gent »  

 

Logo citytraqLogo Life

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.