Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws

Nieuws

 Volg VMM via RSS

 

Smogalarm

De Vlaamse Milieumaatschappij meet hoge fijnstofconcentraties in Vlaanderen. Deze nacht werd de alarmdrempel overschreden in Vlaanderen. Omdat er de volgende dagen weinig verandering wordt verwacht, wordt de alarmfase geactiveerd. De gewestelijke smogactieplannen, met o.a. snelheidsbeperkingen op een aantal snelwegen, worden geactiveerd. Het stookadvies blijft ook van kracht.

Lees verder...

Green Deal Brouwers blijven waterverbruik verminderen

Bier brouwen vergt heel wat water. Daarom werkt de Green Deal Brouwers aan een duurzamer watergebruik in het productieproces. De deelnemende brouwers willen niet alleen minder water verbruiken, maar ook minder water oppompen uit grondwaterlagen in slechte toestand. In 2020 bespaarden ze zo in totaal 114.306 m³ water (ofwel 45 olympische zwembaden) en verminderden het grondwaterverbruik met 386.234 m³.

Lees verder...

Let op voor valse e-mails over een rioolbelasting

Ontving je een e-mail over een achterstand voor de rioolbelasting? De VMM ontving reeds enkele meldingen van valse e-mails die verstuurd werden naar bedrijven. Daarin wordt gevraagd om een openstaand bedrag te betalen via overschrijving. Doe dat zeker niet, deze e-mail is vals.

Lees verder...

Informatiedrempel fijn stof overschreden

Er is vandaag veel fijn stof in de lucht. Omdat houtverbranding extra fijn stof in de lucht brengt, roepen we de bevolking op om geen hout te stoken als bijverwarming of om sfeer te creëren. Houtverbranding beperken heeft een belangrijke positieve impact op de gezondheid en op de luchtkwaliteit. Fijn stof inademen is schadelijk voor de gezondheid. Het is in het belang van de Vlaming zelf om zijn of haar houtverbranding in te perken.

Lees verder...

Vlaamse Waterdagen trappen af met bijna 100 activiteiten op de kalender

Ontspannende wandel- en fietstochten, muziek aan het water, leerzame wateractiviteiten, een opruimactie met de kano, webinars rond duurzaam watergebruik… Het is maar een kleine greep uit de bijna 100 spetterende activiteiten die overal in Vlaanderen doorgaan tussen 19 en 27 maart. Meer dan 60 partners zetten met de Vlaamse Waterdagen hun waterengagement in de kijker. Samen tonen ze dat er heel wat beweegt op het vlak van water in Vlaanderen

Lees verder...

Ontdek alle VMM-Waterdagenactiviteiten

Dat we water héél belangrijk vinden bij de Vlaamse Milieumaatschappij is geen groot geheim. Daarom organiseren we samen met heel wat waterpartners een pak spetterende wateractiviteiten. We stellen je met trots 11 Waterdagenactiviteiten voor die de VMM vanaf zaterdag 19 maart tot en met zondag 27 maart (mee) organiseert.

Lees verder...

Nieuwe oproep proeftuinen droogte 2022

De VMM is opnieuw op zoek naar projecten binnen het subsidieprogramma Proeftuinen droogte. Samenwerkingsverbanden van minstens 3 partijen die samen een project uitvoeren dat het circulair watergebruik en de waterbeschikbaarheid verhoogt, kunnen een voorstel indienen. We kiezen deze keer voluit voor waterbesparende samenwerkingsverbanden die effectief oplossingen aanreiken in gebieden met waterstress.

Lees verder...

Webinarreeks klimaatadaptatie onder stoom

In onze webinarreeks rond klimaatadaptatie zijn we op 22 maart al aan de 6e editie toe. Dit keer kom je alles te weten over slim en duurzaam watergebruik. Schrijf je nu in. Vorig webinar rond wateroverlast gemist? Herbekijk alle webinars uit de reeks op vmm.be.

Lees verder...

Slim meten van pesticiden

De VMM meet sinds kort pesticiden in oppervlaktewater met behulp van een speciaal hiervoor ontworpen monsternametoestel. Het toestel maakt het mogelijk om grotere hoeveelheden water te scannen en dus vergroot de kans om verschillende stoffen op te sporen. Het kan ook lagere concentraties detecteren, waardoor we ook de bronnen van deze stoffen beter in kaart kunnen brengen.

Lees verder...

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.