De strijd tegen klimaatverandering en haar impact is een van de meest urgente uitdagingen. Steden en gemeenten zitten aan het stuur om de effecten van klimaatverandering op onze omgeving te milderen. Zij beschikken over de hefbomen om de leefbaarheid van hun omgeving voor hun inwoners ook in de toekomst te garanderen.
Maart was opnieuw natter dan gemiddeld, maar minder nat dan februari. Het grondwaterpeil blijft wel hoog: in 98% van de meetplaatsen registreert de VMM normale, hoge tot zeer hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. Het is van 2001 geleden dat het peil begin april nog zo hoog stond. De 14-daags gemiddelde debieten van de onbevaarbare waterlopen dalen van zeer hoog naar eerder normaal.
De Zenneterrassen brengen bezoekers tot vlakbij de Zenne. In samenwerking met stad Halle heeft de VMM avontuurlijke stapstenen en toegankelijke rustplekken aangelegd, in harmonie met zorgvuldig gekozen beplanting. Dit project rond waterbeleving is genomineerd voor de Prijs Publieke Ruimte. Stemmen voor de publieksprijs kan tot en met 23 april.
De Week van het Water 2024 is officieel afgerond. Een dikke week lang liet heel Vlaanderen zich van zijn meest waterbewuste kant zien.
Dit jaar zet de VMM haar hoofdwebsite vmm.be in de steigers. Er komt een nieuw design, een overzichtelijke sitearchitectuur, extra focus op wat onze doelgroepen nodig hebben, enz. Om ervoor te zorgen dat we op koers blijven bij de ontwikkeling hiervan hebben we jouw hulp nodig!
Vlaanderen investeert in drie nieuwe klimaatadaptatie-scans om lokale besturen te helpen bij de aanpassing in functie van de klimaatverandering. Met zo'n scan biedt de VMM lokale besturen de handvaten om lokale klimaatuitdagingen aan te pakken. Dit jaar gaan we aan de slag in drie regio's: Wetteren/Sint-Lievens-Houtem, Zaventem en Bilzen/Hoeselt.
Door de steeds warmere zomers neemt de vraag toe om in open water te zwemmen. Om extra zwemzones mogelijk te maken, versoepelt de Vlaamse Regering een aantal beperkende regels en worden ook zwemzones zonder toezicht een optie.
De Europese richtlijn stedelijk afvalwater dateert uit 1991 en was aan herziening toe. Voor het Belgisch voorzitterschap van de Europese Raad voerde de VMM de onderhandelingen met de Europese Commissie en het Europees Parlement. Dat mondde eind februari uit in een akkoord. Dat vormt de basis voor een nieuwe richtlijn om de waterkwaliteit in Europa de komende jaren sterk te verbeteren.
Er is een politiek akkoord bereikt over een herziening van de EU-luchtkwaliteitsnormen. Het doel is om de luchtverontreiniging in de EU tegen 2050 te verminderen tot een niveau dat geen negatieve impact meer heeft op de gezondheid en het leefmilieu. Hiervoor moeten de EU-luchtkwaliteitsnormen nauwer worden afgestemd op de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Een interview met onze VMM-collega’s Steven Lauwereins en Frans Fierens die betrokken waren bij het ontwerpen van dit akkoord.
De vierde editie van de Week van het Water is halfweg. Waarom vindt de VMM deze campagne zo belangrijk? En waarom springen meer dan 130 partners in heel Vlaanderen mee op de trein? Administrateur-Generaal van de VMM Bernard De Potter en ambassadrice van de Week van het Water Saartje Vandendriessche leggen uit.