De emissies naar het oppervlaktewater door bedrijven en gezinnen verminderen verder in 2019. De metingen van nutriënten in landbouwgebied geven aan dat de belasting van het oppervlaktewater met nitraat de laatste jaren opnieuw toenam. Voor orthofosfaat wordt de milieukwaliteitsnorm op 64 % van de meetplaatsen niet gehaald. Dat blijkt uit de jaarlijkse evaluatie van de oppervlaktewaterkwaliteit in Vlaanderen.
De Vunt stroomt al meer dan 100 jaar onzichtbaar door Leuven. Maar bij de start van de bouw van een nieuw studentenverblijf hebben we, samen met een projectontwikkelaar en de stad, de kans gegrepen om een vrije doorsteek te maken van het station naar het centrum, en de overwelfde Vunt weer zichtbaar te maken voor iedereen.
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft de omgevingsvergunning getekend voor de renovatie van de Grote Steunbeer in Diest. Tijdens de restauratie van de Grote Steunbeer worden verschillende doelen tegelijk gerealiseerd. Zo zal Diest beter worden beschermd tegen overstromingen, wordt de natuur in de Demervallei natter gemaakt en wordt de hittebestendigheid er vergroot. “De restauratie van het sluizencomplex in Diest ligt helemaal in lijn met mijn doelstellingen in de Blue Deal om Vlaanderen weerbaarder te maken tegen droogte”, klinkt het bij minister Demir.
Vanaf 1 januari 2021 wordt de huidige keuring van de afvoer voor afval-en regenwater en van de binneninstallatie aangepast en uitgebreid. Een keuring is vanaf dan verplicht voor de waterafvoer en voor alle aanwezige waterinstallaties: de binneninstallatie, de installatie tweedecircuitwater en de niet-aangesloten binneninstallatie.
De lage-emissiezones in Antwerpen en Gent zorgen voor een gevoelige afname van roet in de lucht. Niet alleen een opsteker voor de gezondheid (roet is een kankerverwekkende stof) maar ook voor de klimaatopwarming.
In het participatieproject van de Zwalmbeek in Oost-Vlaanderen zoeken de waterbeheerders samen met de lokale besturen en de inwoners naar concrete maatregelen om o.a. schade door overstromingen te voorkomen of te beperken. Omdat samenkomen even niet meer kan, krijgen de deelnemers nu via filmpjes de stand van zaken over het project mee.
Volgende zomer start VMM met inrichtingswerken aan de waterlopen in het Schulensbroek. Het doel is de natuurlijke waterhuishouding in de vallei te herstellen zodat het gebied beter bestand is tegen klimaatverandering. De werken kaderen in de Blue Deal, het actieprogramma van de Vlaamse regering tegen watertekort en droogte en maken deel uit van het LIFE Delta-project.
De VMM werkt samen met VLAKWA en het Departement Omgeving aan een Green Deal Duurzame Zorg. Binnen deze Green deal gaan we onder andere op zoek naar maatregelen die de aanwezigheid van farmaceutische stoffen in het leefmilieu reduceren. Volgend voorjaar selecteren we de maatregelen met de meeste impact en gaat de Green Deal Duurzame Zorg van start.
In november kregen we een eerder geringe hoeveelheid neerslag. Die zorgt er voor dat de freatische grondwaterstanden momenteel wel stijgen, maar ook dat die stijging trager verloopt dan normaal. Op 85% van de meetlocaties verwachten we rond deze tijd van het jaar een hogere grondwatertafel dan de huidige. Ook de debieten op de onbevaarbare waterlopen stijgen normaal in het najaar, toch is dat momenteel maar op 1/3 van de meetlocaties het geval.
De VMM trekt aan de alarmbel. De waterkwaliteit in landbouwgebied evolueert ongunstig, dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde resultaten van het MAP-meetnet. Woordvoerster Katrien Smet: "De grote hoeveelheden nitraat die de landbouw in onze waterlopen brengt en ook het grondwater vervuilen, moeten dringend naar beneden."