Webinar 'Klimaatadaptatietools in de praktijk'
In het webinar stelden we ons Klimaatportaal en de mogelijkheden van de IMPACT-, PLAN- en PROJECT-tool voor. Het volledige webinar kan je nu herbekijken. Ook de presentaties vind je hier terug.
In het webinar stelden we ons Klimaatportaal en de mogelijkheden van de IMPACT-, PLAN- en PROJECT-tool voor. Het volledige webinar kan je nu herbekijken. Ook de presentaties vind je hier terug.
Sinds 1 januari 2023 zijn de wijzigingen aan de watertoets en de informatieplicht van toepassing. De informatieplicht is nu opgebouwd op basis van de overstromingsscores voor het perceel en/of het gebouw. De nieuwe kaarten voor fluviale overstromingen, pluviale overstromingen en kustoverstromingen zijn de basis. De overstromingskansen bepalen de overstromingsscores.
Met LIFE CityTRAQ start een internationaal project waarbij de VMM met vijf Europese partners samenwerkt rond een betere lokale luchtkwaliteit. Dat gebeurt aan de hand van verkeerstellingen en luchtkwaliteitsmetingen. Een screening- en scenariotool zal lokale besturen helpen om maatregelen uit te werken die de lokale luchtkwaliteit verbeteren.
Twintig Vlaamse steden en gemeenten zullen in de toekomst 70 miljoen liter drink- en grondwater per jaar besparen. Ze realiseren dit door regenwater op te vangen via gemeentelijke infrastructuur en te hergebruiken. Zo benutten ze een enorm potentieel aan regenwater dat anders in de riolering terecht komt. Eind 2022 ontvingen ze hiervoor een toegezegde investeringssteun van de Vlaamse Regering in het kader van de Blue Deal.
De VMM lanceerde eind 2022 nieuwe tools in het Klimaatportaal. Op dit kennisplatform kan je alle cijfers en kaarten over de klimaatverandering vandaag en in de toekomst raadplegen. Nieuw is de PLAN-tool waarmee je gebiedsgericht kan beoordelen welke maatregelen omtrent klimaatadaptatie mogelijk zijn.
Deze week start de uitbraak van de betonnen bedding van de Gaverbeek die door het provinciedomein De Gavers stroomt. Door de ontharding infiltreert water beter in de bodem. De waterloop krijgt een meanderende bedding van 130 meter, waardoor ze meer water kan bergen en piekafvoeren stroomafwaarts dalen. Het project valt onder de Blue Deal en is mogelijk door nauwe samenwerking tussen de VMM en de Provincie West-Vlaanderen.
In het kader van het Europese Horizon 2020-project COMPAIR start in Herzele een proefproject met de implementatie van een schoolstraat. De gemeente zal het effect van de inrichting van de schoolstraat op het verkeer en de luchtkwaliteit meten.
Waar een zeer droge maand februari nog voor lage grondwaterstanden zorgde, ziet de situatie er nu helemaal anders uit dankzij een zeer natte maand maart. Begin april zijn de grondwaterstanden in ongeveer de helft van de meetplaatsen hoog tot zeer hoog.
Met middelen van het Vlaams klimaatadaptatieplan beslist Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir om bedrijven, gemeenten en organisaties dit jaar te helpen om meer water circulair te gebruiken en op die manier ook minder water te verbruiken. Ze lanceert een projectoproep. Goedgekeurde projecten kunnen tot 75% steun krijgen.
De VMM startte met de renovatie van de stuwconstructie op de Vliet-Grote Molenbeek. De vernieuwing voorkomt de verdere verdroging van de Vliet en beschermt de gemeentes Puurs-Sint-Amands en Bornem tegen wateroverlast. We automatiseren de stuw zodat ze kan werken bij snel veranderende weersomstandigheden. Dit project is één van de maatregelen van het riviercontract Vliet-Molenbeek en wordt mogelijk gemaakt door de Blue Deal.
De VMM, jouw oplossingsgerichte partner voor een klimaatbestendige leefomgeving.
Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.