De klimaatverandering laat zich in Vlaanderen vooral voelen met toenemende periodes van aanhoudende droogte en intensere neerslag die leidt tot overstromingen. Steden en gemeenten kunnen de uitdaging aangaan door werk te maken van concrete oplossingen rond droogte en waterbeheer. Hiermee hebben ze een grote impact op de leefbaarheid voor hun inwoners en hun omgeving.
Water speelt een essentiële rol in de biodiversiteit en de kwaliteit van ons leefmilieu. Het staat centraal in de stedelijke infrastructuur, landbouw en industrie, en in de recreatie voor jong en oud. Steden en gemeenten kunnen er mee voor zorgen dat er proper water is voor hun inwoners, bedrijven en omgeving. Zo wordt de leefbaarheid van steden en gemeenten verhoogd.
Iedereen produceert afvalwater. Een goede verwerking van dat afvalwater is belangrijk voor het milieu en de volksgezondheid. Door klimaatverandering met meer extreme weersomstandigheden komen er vaker intense regenbuien voor die ertoe leiden dat er op korte tijd heel veel regenwater terechtkomt bij het afvalwater in de riolering. Kan de riolering dat water niet slikken, dan komt dat ongezuiverd afvalwater in straten, huizen en de natuur terecht. Met een efficiënt afvalwaterbeheer beschermen we onszelf en onze omgeving daartegen.
De strijd tegen klimaatverandering en haar impact is een van de meest urgente uitdagingen. Steden en gemeenten zitten aan het stuur om de effecten van klimaatverandering op onze omgeving te milderen. Zij beschikken over de hefbomen om de leefbaarheid van hun omgeving voor hun inwoners ook in de toekomst te garanderen.
Maart was opnieuw natter dan gemiddeld, maar minder nat dan februari. Het grondwaterpeil blijft wel hoog: in 98% van de meetplaatsen registreert de VMM normale, hoge tot zeer hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. Het is van 2001 geleden dat het peil begin april nog zo hoog stond. De 14-daags gemiddelde debieten van de onbevaarbare waterlopen dalen van zeer hoog naar eerder normaal.
De Zenneterrassen brengen bezoekers tot vlakbij de Zenne. In samenwerking met stad Halle heeft de VMM avontuurlijke stapstenen en toegankelijke rustplekken aangelegd, in harmonie met zorgvuldig gekozen beplanting. Dit project rond waterbeleving is genomineerd voor de Prijs Publieke Ruimte. Stemmen voor de publieksprijs kan tot en met 23 april.
De Week van het Water 2024 is officieel afgerond. Een dikke week lang liet heel Vlaanderen zich van zijn meest waterbewuste kant zien.
Dit jaar zet de VMM haar hoofdwebsite vmm.be in de steigers. Er komt een nieuw design, een overzichtelijke sitearchitectuur, extra focus op wat onze doelgroepen nodig hebben, enz. Om ervoor te zorgen dat we op koers blijven bij de ontwikkeling hiervan hebben we jouw hulp nodig!
Vlaanderen investeert in drie nieuwe klimaatadaptatie-scans om lokale besturen te helpen bij de aanpassing in functie van de klimaatverandering. Met zo'n scan biedt de VMM lokale besturen de handvaten om lokale klimaatuitdagingen aan te pakken. Dit jaar gaan we aan de slag in drie regio's: Wetteren/Sint-Lievens-Houtem, Zaventem en Bilzen/Hoeselt.
Door de steeds warmere zomers neemt de vraag toe om in open water te zwemmen. Om extra zwemzones mogelijk te maken, versoepelt de Vlaamse Regering een aantal beperkende regels en worden ook zwemzones zonder toezicht een optie.