Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / Januari 2024 / Vispassage op de Mark in Hoogstraten verhoogt natuurwaarde voor omgeving

Vispassage op de Mark in Hoogstraten verhoogt natuurwaarde voor omgeving

18-01-2024
In januari starten we met de bouw van een vispassage op de Mark vlakbij de Laermolen in Hoogstraten. Vissen kunnen zo opnieuw stroomopwaarts zwemmen, wat noodzakelijk is voor hun voortplanting. Ook andere fauna en flora in de omgeving profiteren van deze ingreep. Een nieuwe rustplek op de omliggende percelen zorgt voor water- en natuurbeleving.

Alternatieve route voor kleine modderkruiper en kopvoorn

De stuw aan de Laermolen zorgt voor een verschil in waterpeil op de Mark van ongeveer 1,70 meter. Hierdoor kunnen vissoorten zoals kleine modderkruiper en kopvoorn niet stroomopwaarts zwemmen om zich voort te planten. Dit wordt opgelost door een alternatieve route aan te leggen, een nevengeul rondom de stuw. Die nevengeul krijgt een natuurlijk, kronkelend traject.

 Ontwerp vispassage Mark

Ontwerp vispassage Mark

Bekijk hier het ontwerp

In de nevengeul komen 22 kleine drempels, ook wel vistrappen genoemd, waar de vissen overheen zwemmen. Het verschil in waterpeil wordt zo verspreid over een reeks drempels in de plaats van één grote. Vissen kunnen zo gemakkelijker migreren in de Mark.

De vispassage zorgt er ook voor dat de oevers van de waterloop een aaneengesloten geheel vormen en niet meer onderbroken worden door de stuw. Zo kunnen fauna en flora welig tieren en verhoogt de natuurwaarde van de Mark en haar omgeving.

vistrap

Voorbeeld van vistrappen (op de rivier de Aa)

Rustplek voor wandelaars

De percelen rondom de Laermolen worden ingericht voor zachte recreatie. Er komen wandelpaden en een extra voetgangersbrug om van de omgeving te genieten. Het terras, dat tot aan het water wordt gebouwd, brengt passanten dichter bij de Mark. Overstroombare graslanden verhogen de biodiversiteitswaarde.

Nieuwe brug over de nevengeul en renovatie Molenbrug

De nevengeul zal de Molenstraat kruisen. Hier komt een nieuwe brug. De bestaande brug bij de Laermolen renoveren we zodat er ook zwaar transport over kan. De brug blijft even breed zodat ze past bij de historisch beschermde kaaimuren.

De werken starten op 22 januari en duren ongeveer een jaar. Ze worden uitgevoerd in samenwerking met de stad Hoogstraten en Aquafin NV.

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.