Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Opruimactie oevers Berwijn in Moelingen na grote overstromingen

Opruimactie oevers Berwijn in Moelingen na grote overstromingen

07-06-2024
Vorige maand werd het centrum van Moelingen (Voeren) geconfronteerd met zware overstromingen. De Berwijn, die de gemeente doorkruist, trad buiten haar oevers en zette het ganse centrum blank. Op vraag van de VMM voert River Cleanup een grootschalige opruimactie uit langs de rivier. De eerste dag werd er ongeveer 1,5 ton zwerfvuil opgehaald.

In de nacht van 17 op 18 mei kreeg de Limburgse gemeente Voeren opnieuw te kampen met een waterbom. Omdat de rivier stroomopwaarts veel regen slikte, steeg het waterpeil van de Berwijn in het centrum van deelgemeente Moelingen zeer snel. De ravage voor de inwoners was enorm. Het gemeentebestuur spreekt van “de grootste overstromingen ooit” in Voeren.

Goede samenwerking met River Cleanup

Op de oevers en in het valleigebied van de Berwijn bleef heel wat zwerfvuil liggen. Daarom vroeg de VMM aan het netwerk van River Cleanup om een grote opruimactie langs de Berwijn in Vlaanderen uit te voeren. Een team van maar liefst honderd geëngageerde vrijwilligers verzamelde gisteren ongeveer 1,5 ton zwerfvuil. De VMM zorgde voor een kraan om zwaarder materiaal weg te halen en voor containers om het zwerfvuil af te voeren.

De VMM dankt het netwerk van River Cleanup voor hun engagement om de Berwijn opnieuw proper te maken.

Opruimactie langs de Berwijn in Moelingen na overstromingen

Opruimactie in twee zones

Door de grote omvang deelde River Cleanup het op te ruimen gebied op in twee zones. De opruimactie gisteren vond plaats tussen de gemeente Moelingen en de samenvloeiing van de Berwijn met de Maas. Omdat het water zich op een grote oppervlakte verspreidde, lag het zwerfvuil soms op grote afstand van de rivier zelf: aan de rand van akkers en weides, langs boomlijnen en spoorweglijnen….

De tweede zone ligt stroomopwaarts van Moelingen tot de grens met het Waals Gewest en wordt in oktober of november aangepakt.

Opruimactie langs de Berwijn in Moelingen na overstromingen Opruimactie langs de Berwijn in Moelingen na overstromingen Opruimactie langs de Berwijn in Moelingen na overstromingen Opruimactie langs de Berwijn in Moelingen na overstromingen Opruimactie langs de Berwijn in Moelingen na overstromingen

 

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.